Κοτόπουλο φούρνου ελαφρύ
- 1 κοτόπουλο σε μερίδες ή 8 μπούτια,
- 6-8 μικρές στρογγυλές πατάτες ή 4 κανονικές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια,
- 8 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια,
- 3 κλωναράκια σέλερι ή σέλινο τα χοντρά κομμάτια,
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι,
- 1/2 ποτήρι χυμό λεμόνι,
- άνηθο ψιλοκομμένο,
- 3 κ.σ. λάδι,
- 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου,
- αλατοπίπερο, ρίγανη.
- Πλένουμε σχολαστικά το κοτόπουλό μας, το αφήνουμε σε νερό με ξύδι 30' και το στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά, τα κόβουμε. Στύβουμε τους χυμούς λεμονιού και πορτοκάλι.
- Βάζουμε σε πυρέξ τις μερίδες κοτόπουλου, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις πατάτες, τα λαχανικά, περιχύνουμε με τους χυμούς και το λάδι. Διαλύουμε τον κύβο σε 1/2 ποτηράκι ζεστό νερό και ρίχνουμε απάνω.
- Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά ώστε να έρθουν τα καρότα και το σέλερι κάτω από τα υπόλοιπα υλικά για να μην μας καούν στο ψήσιμο!
- Ψήνουμε 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου να μαλακώσει και να ροδίσει το κοτόπουλο.
Αν δεν έχει δέσει η σάλτσα του, αφαιρούμε ζωμό από το ταψί μας, τον σουρώνουμε. Διαλύουμε 1 κ.σ. κόρν φλάουερ σε 1/2 φλ. από το ζωμό, το ρίχνουμε σε κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε έξτρα άνηθο ψιλοκομμένο και περιχύνουμε το κοτόπουλο.