Κοτόπουλο φρικασέ
- Ένα μέτριο κοτόπουλο σε μερίδες.
- 3 μαρουλάκια τρυφερά.
- Μισό ματσάκι άνηθο.
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια.
- 1 ξερό κρεμμύδι.
- 1 κουταλιά βούτυρο.
- 1/2 κούπα λάδι.
- Αλάτι, Πιπέρι.
- 2 αυγά.
- 1-2 λεμόνια.
- Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από τα μαρούλια και κρατάμε τα τρυφερά . Πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε τα φύλλα σε μέτρια κομμάτια. Τα ζεματάμε ελάχιστα σε νερό που βράζει, τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε.
- Σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με το βούτυρο και το λάδι μαζί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, και εξακολουθούμε το σοτάρισμα σε σιγανή φωτιά . Ρίχνουμε λίγο καυτό νερό στο φαγητό, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για μισή ώρα περίπου το κοτόπουλο.
- Προσθέτουμε τα μαρούλια και τον ψιλοκομμένο άνηθο και συνεχίζουμε το βράσιμο. Ό ταν κοτόπουλο και μαρούλια έχουν βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
- Κάνουμε το αυγολέμονο με τον τρόπο που ξέρουμε και αυγοκόβουμε το φαγητό. Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει για 5-10 λεπτά και μετά σερβίρουμε.
- Μπορούμε αν θέλουμε να παραλείψουμε το αυγολέμονο και να ρίξουμε στο φαγητό, χυμό λεμονιού μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλιά κορν φλάουρ.
- Προσέχουμε το φαγητό μας να έχει κανονική ποσότητα ζωμού, έτσι ώστε το αυγολέμονο να γίνει κρεμώδες και όχι νερουλό.
- Τα μαρούλια δεν πρέπει να παραβράσουν, αλλά να είναι τραγανά. Γι αυτό δεν τα ζεματάμε πολύ, ιδιαίτερα αν είναι τρυφερά.