Λαχανοντολμάδες της Τζένης
Παραδοσιακό πεντανόστιμο φαγητό. Λίγο μπελαλίδικο αλλά η υπέροχη γεύση τους θα σας αποζημιώσει.
- 1 λάχανο μαλακό και αφράτο μέχρι 2 κιλά.
- 350 γρμμάρια μοσχαρίσιο κιμά από σπάλα η λάπα.
- 150 γραμμάρια κιμά χοιρινό.
- 1&1/2 φλυτζανάκι καφέ ρύζι μπλου-ροζ.
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο.
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
- 1 ντομάτα μέτρια κομμένη κομματάκια η 1 κουταλιά σπιτική σάλτσα ντομάτας.
- 1 πράσο ψιλοκομμένο.
- 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
- 3 κουταλιές σούπας λάδι.
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό.
- 1/3 ματσάκι άνιθο.
- 3-4 ποτήρια νερού ζωμό κρέατος (από κοτόπουλο η μοσχάρι)
- 1 κουταλιά σούπας πολύ γεμάτη βούτυρο φυτίνη.
- 1/3 ποτηράκι κρασιού λάδι.
- Αλάτι. Πιπέρι. Κόκκινο γλυκό πιπέρι.
Αυγολέμονο.
- 2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 2 κουταλιές σούπας φυτίνη.
- 2 κρόκους αυγών.
- Χυμό ενός λεμονιού.
- Ζωμό κρέατος.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο, το σκάβουμε, και το αφήνουμε 5-7 περίπου λεπτά να βράσει. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να το πιάνουμε εύκολα με το χέρι.
- Σένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι τριμμένο, το ρύζι ξεβγαλμένο με κρύο νερό,και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Αν η ζύμη είναι σφιχτή ρίχνουμε λίγο από το ζωμό κρέατος.
- Παίρνουμε το λάχανο, και κόβουμε από τη μεριά του κοτσανιού γύρο-γύρο τα φύλλα . Κάθε φύλλο το κόβουμε στη μέση. Τα φύλλα έχουν δυο πλευρές καλή και ανάποδη. Τυλίγουμε με την καλή πλευρά προς τα κάτω, αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια και τα κόβουμε κομματάκια.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά βούτυρο το λάδι και στρώνουμε τα χοντράδια. Επάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες σε σχήμα ακτίνας γύρο-γύρο έως ότου φτάσουμε στο κέντρο. Βάζουμε έτσι δυο σειρές όχι παραπάνω για να βράσουν ομοιόμορφα. Τοποθετούμε επάνω από τους ντολμάδες ένα βαρύ πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Ρίχνουμε τον καυτό ζωμό κρέατος να φτάσει μέχρι το χείλος του πιάτου.
- Βράζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά και έπειτα χαμηλώνουμε και αφήνουμε να βράσουν 3/4 της ώρας. Όταν οι ντολμάδες είναι έτοιμοι τους βγάζουμε και τους τοποθετούμε σε μια στρογγυλή πιατέλα. Τους κρατάμε ζεστούς στον φούρνο στους 100 βαθμούς, η σε μπεν -μαρι.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε καλά για 3 λεπτά και προσθέτουμε το ζωμό από τους ντολμάδες . Η κρέμα πρέπει να είναι αραιή διαφορετικά προσθέτουμε ζωμό η νερό.
- Σε ενα βαθύ πιάτο βάζουμε τους κρόκους και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού ενώ χτυπάμε λίγο. Παίρνουμε 2 κουταλιές από την κρέμα και την ρίχνουμε στο μείγμα κρόκων-λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά. Αυτό γίνεται 2-3 φορές. Έπειτα μεταφέρουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με την κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει σε χαμηλή φωτιά ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
- Πάνω από την πιατέλα με τους ντολμάδες περνάμε το αυγολέμονο από το τρυπητό και το απλώνουμε απευθείας.