Λεμονόπιτα ή Lemon Pie
Για το παντεσπάνι
- χρειαζόμαστε 50 γραμμάρια αλεύρι.
- 80 γραμμάρια ζάχαρη.
- 4 αυγά.
- 1/2 κουταλάκι μπαίκιν.
- Άρωμα βανίλιας.
- Ξύσμα λεμονιού.
Για την κρέμα:
- 100 γραμμάρια κόρν-φλάουρ,
- 60 γραμμάρια αλεύρι.
- και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη.
- 4 κρόκους αυγών.
- 60 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο μαλακό.
- Λίγο αλάτι.
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.
- 1 φλιτζάνι κρύο νερό.
- Χυμό 2 λεμονιών.
- Ξύσμα ενός λεμονιού.
Για την μαρέγκα:
- 5 ασπράδια αυγών,
- 1/2 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη,
- άρωμα βανίλιας και
- ελάχιστο χυμό λεμονιού.
- Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπαίκιν λίγο-λίγο και ανακατεύουμε να γίνει λείο το μείγμα. Το βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με σούστα, με διάμετρο 30 εκατοστά. Το ψήνουμε 10 -15 λεπτά.(δεν πρέπει να σκληρύνει)
- Το αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε την κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το αλάτι, την ζάχαρη και το κρύο νερό. Τα ανακατεύουμε καλά ,προσθέτουμε το ζεστό νερό και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά να πάρει 2-3 βράσεις
- .Χτυπάμε τους κρόκους σε ένα μπολ και τους προσθέτουμε στο μείγμα λίγο -λίγο ανακατεύοντας γρήγορα, Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών το ξύσμα και το βούτυρο,συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να γίνει λεία η κρέμα μας.
- Για την μαρέγκα :χτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα προσθέτουμε λίγη-λίγη την ζάχαρη τις σταγόνες του λεμονιού και την βανίλια.
- Στρώνουμε την κρέμα επάνω στο παντεσπάνι και από πάνω βάζουμε την μαρέγκα, με σπάτουλα να κάνει κορυφές.
- Ψήνουμε το γλυκό στους 170 βαθμούς στην μεσαία σκάλα μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα. Αφήνουμε να χλιαραίνει και ανοίγουμε την σούστα της φόρμας.
Η συνταγή από Funky blog και έκανα μικροαλλαγές.