Πρόσφατα σχόλια



Μανιταρόπιτα ζουμερή

recipe image
Προστέθηκε απόHlianna, Σάββατο, 31 Μάιος 2014
none
Περιγραφή

Νόστιμη, μυρωδάτη και ζουμερή πίτα για τους λάτρεις των μανιταριών.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Άλλες κατηγορίες
  • 6 φύλλα χειροποίητο φύλλο κρούστας ή 8 φύλλα
  • 1 ποτηράκι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό λευκά μανιτάρια σε λεπτά φετάκια ή ποικιλία μανιταριών φρέσκων.
  • 2 κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια ή ένα δεμάτη κρεμμυδάκια φρέσκα λεπτοκομμένα
  • 2 κούπες ξερά μανιτάρια σιτάκε που μουλιάζουμε μέσα σε 2 κούπες ζεστό νερό με κρασί (προαιρ.) και αφού μουλιάσουν και μαλακώσουν, τα ψιλοκόβουμε
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλ/νη
  • 1/4 του κιλού κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1 κούπα φέτα τριμμένη
  • 1 κούπα παρμεζάνα
  • 2 αυγά
  • μαϊντανο ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο σιμιγδάλι
  • λάδι ή βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • 2 κούπες μπεσαμέλ, από 2 κ.σ. αλεύρι+ 2 βούτυρο+ 2 κούπες γάλα=σοτάρισμα αλεύρι με βούτυρο, μετά προσθήκη το γάλα, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος τα χτυπημένα ελαφρά αυγά.
Οδηγίες
  1. Σοτάρω στο ζεστό λάδι το κρεμμύδι να γυαλίσουν και προσθέτω την πιπεριά. Ανακατεύω για λίγα λεπτά και προσθέτω τα μανιτάρια σιτάκε.
  2. Αφού τα σοτάρω όλα για λίγα λεπτά ακόμα, προσθέτω σε δυνατή φωτιά και τα φρέσκα μανιτάρια και αλατοπιπερώνω. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά των μανιταριών. Α
  3. Κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω το μαϊντανό, ανακατεύω και τέλος ρίχνω τη μπεσαμέλ, ανακατεύω.
  4. Προσθέτω όλα τα τυριά και ανακατεύω καλά.
  5. Λαδώνω το ταψί και στρώνω κάτω τα 3 φύλλα λαδωμένα ανάμεσα και αφήνουμε να προεξέχουν εκτός του ταψιού. Ρίχνω 2-3 κ.σ. σιμιγδάλι για να τραβήξει τα υγρά και ρίχνω όλη τη γέμιση. Τέλος διπλώνω τα φύλλα που προεξέχουν πάνω στη γέμιση, προσθέτω τα 2 φύλλα διπλωμένα και λαδωμένα ανάμεσα και τέλος το τρίτο φύλλο απλωτό.
  6. Ρίχνω αρκετό λάδι ή βούτυρο στο τέλος, χαράζω ελαφρά σε μικρά η μεγάλα κομμάτια και ραντίζω με λίγο νερό την επιφάνεια.
  7. Ψήνω στους 180ο για μια ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Λίγα μυστικά ακόμα
  • Το ζωμό από τα μανιτάρια που μούλιασαν το φυλάμε για άλλες χρήσεις, όπως σβήσιμο κρέατος, ριζότο κτλ.
  • Τα τυριά μπορεί να ειναι της αρεσκείας σας, αλλά πικάντικα
  • Στο ταψί του φούρνου το μεγάλο θα σας γίνει πιο λεπτά ή στο μεγάλο πυρέξ όπως εγώ για πιο ζουμερή, εσείς αποφασίζετε.
  • Το φύλλο μπορεί να ειναι σπιτικό ή του εμπορίου. Μπορεί να μπουν και 2 φύλλα σφολιάτας αντι για χωριάτικο.
  • Τα αποξηραμένα μανιτάρια μπορείτε να τα παραλείψετε, αλλά δίνουν ωραία γεύση.
  • Αντί για μπεσαμέλ μπορείτε τα βάλετε, ψιλ/νη φρέσκια ντομάτα και 2 αυγά.
  • Μπορείτε να βάλετε επιπλέον λίγες φέτες ψιλ/νο και σοταρισμένο μπέικον.
  • Προσέχω το αλάτι και διορθώνω στο τέλος, ανάλογα τα τυριά που θα βάλουμε.
  • Αν βάλετε 8 φύλλα το ισομοιράζετε.
Σχόλια
Μεταφορά στην κορυφή