Μελομακάρονα
-
2 κούπες καλό ελαιόλαδο
-
1 βιτάμ
-
1 1/2 φ. τ. ζάχαρη
-
2 κ.γ. σόδα
-
1/2 φ.τ. χυμός πορτοκάλι
-
1/2 φ.τ. χυμός μανταρίνι
-
ξύσμα από ένα μανταρίνι
-
1/2 κ.γ κανέλα
-
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
-
1.200 γρ. αλεύρι μαλακό (Νο.2)
Μέλωμα
-
1 κιλό μέλι
-
2 κούπες νερό
Πασπάλισμα
-
Καρύδια ψιλοκομμένα
-
1/2 κ.γ κανέλα
-
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- Χτυπάμε ελαιόλαδο με βιτάμ στο μίξερ να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη σόδα σε όλο το χυμό (πορτοκάλι+μανταρίνι). Αυτό το κάνουμε πάνω από το μίξερ γιατί φουσκώνει και το ρίχνουμε στο μίγμα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Μεταφέρουμε το μίγμα σε μεγάλο μπολ και εκεί προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, φτιάχνοντας μια μαλακιά ζύμη.
- Κόβουμε με κουπ-πατ στο σχέδιο που επιθυμούμε και διακοσμούμε την επιφάνεια ή τα πλάθουμε στο χέρι, φτιάχνοντας στην επιφάνεια σχεδιάκια με τον τρίφτη ή άλλο αντικείμενο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο με αέρα στους 175 C. Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί, πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε. Εάν θέλουμε τα κάνουμε και γεμιστά βάζοντας ένα άκοπο καρύδι εσωτερικά.
- Ψήνουμε ταυτόχρονα 2 ταψιά στον αέρα στους 175 C γύρω στα 20΄.
Τα μελώνουμε την ίδια μέρα:

- Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι και το νερό να κάψουν μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Δεν θέλουμε να βράσει. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Βουτάμε τα μελομακάρονα για πολύ λίγο (15 δευτερόλεπτα) και τα αφαιρούμε.
- Πασπαλίζουμε με το μίγμα που έχουμε φτιάξει από τα καρύδια-κανέλα-γαρύφαλλο




