Μηλόπιτα σκεπαστή
Μια πολύ πολύ εύκολη και υγιεινή μηλόπιτα μοιράζομαι σήμερα μαζί σας. Ιδανική για να συνοδεύσει το πρωινό μας, τον καφέ και το τσάι μας!
Ζύμη
1 1 / 2 ποτήρι σπορέλαιο
1 1 / 2 ποτήρι νερό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 βανίλιες
750 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Γέμιση
4 μήλα κομμένα σε λεπτές φετούλες
5 - 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Βάζουμε σ ένα σκεύος όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι για τάρτες ή για πίτσα και απλώνουμε τη ζύμη, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα.
Καλύπτουμε τη ζύμη με φετούλες μήλου, ζάχαρη και κανέλλα.
Ανοίγουμε την άλλη μισή ζύμη σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο όση είναι το ταψάκι μας.
Βάζουμε το φύλλο πάνω από τη γέμιση και ψήνουμε τη μηλόπιτά μας στους 200 βαθμούς για 30 - 40 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Όταν ψηθεί την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε τη μισή ζύμη και να κάνουμε ανοιχτή τη μηλόπιτά μας.
Σε αυτή την περίπτωση, στρώνουμε τη ζύμη στο ταψάκι μας και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως και στη σκεπαστή μηλόπιτα.
Θα έχουμε έτσι μια ωραιότατη τάρτα μήλου.
Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε και μηλοπιτάκια.
Ανοίγουμε μικρά κομμάτια ζύμης στην παλάμη μας, βάζουμε μέσα ένα κομμάτι μήλου, ένα κοφτό κουταλάκι ζάχαρη και λίγη κανέλλα, τα κλείνουμε σε μισοφέγγαρα και τα ψήνουμε όπως τη μηλόπιτα.
Όταν ψηθούν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Επίσης στη γέμιση μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλα υλικά. Καρύδια, σταφίδες και σταγόνες σοκολάτας ή ακόμα και μαρμελάδα, αλλά αν βάλουμε μαρμελάδα δε βάζουμε ζάχαρη.
Εγώ μαρμελάδα βάζω όταν τη φτιάχνω τάρτα.