Νόστιμο ελιόψωμο
Μια πολύ πετυχημένη συνταγή ψωμιού φτιαγμένη με τις αγαπημένες και νηστίσιμες ελίτσες!
- 1/2 κιλό αλεύρι.
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
- 20 ελιές κομμένες στα τέσσερα.
- 1 φακελάκι μαγιά.
- Λίγες σταγόνες ξύδι.
- Χλιαρό νερό.
- Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι το αλάτι, την μαγιά, και τη ζαχαρη.
- Ανακατεύουμε λίγο και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το λάδι, λίγες σταγόνες ξύδι και λίγο νερό.
- Αρχίζουμε και ζυμώνουμε προσθέτοντας νερό σταδιακά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και να μην κολλάει στα χέρια.
- Οταν είναι έτοιμη η ζύμη μας την ανοίγουμε με το χέρι και ρίχνουμε μέσα τις τεμαχισμένες ελιές και ζυμώνουμε ώστε να πάνε παντού.
- Λαδώνουμε εξωτερικά το ψωμί και το τοποθετούμε σε ταψί. Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 2 ώρες περίπου .
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς περίπου 40-50 λεπτά Προσέχουμε όταν είναι έτοιμο το ψωμί να μην βγαίνουν οι ελιές έξω γιατί στο ψήσιμο θα καούν.
Το σπίτι ήταν δροσερό και άναψα το φούρνο στους 50 βαθμούς για λίγα λεπτά. Τον έσβησα και έβαλα εκεί το ψωμί για να φουσκώσει, και μόλις φούσκωσε καλά τον άναψα και το έψησα!
Επίσης μπορούμε να βάλουμε και πράσινες ελιές ,έβαλα Καλαμών γιατί αυτές είχα.
Η συνταγή είναι από το μπλοκ mara's cook revolution