Παντεσπάνι
- 18 αυγά.
- 18 κουταλιές ζάχαρη.
- 18 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό.
- 3 βανίλιες.
- Ξύσμα λεμονιού.
Σιρόπι.
- 3 &1/2 ποτήρια ζάχαρη.
- 2 &1/2ποτήρια νερό.
- Ξύσμα λεμονιού.
- 2 κουταλιές λεμόνι.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια με 2 κουταλιές νερό σε μαρέγκα σφιχτή . Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τις βανίλιες ,να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Ενώνουμε τη μαρέγκα με τους κρόκους σιγά-σιγά με απαλές κινήσεις ,για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Προσθέτουμε κουταλιά -κουταλιά το σιμιγδάλι με λίγο ξύσμα, και ανακατεύουμε απαλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε μέτριο βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί, και ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 200 τα πρώτα 20 λεπτά , και μετά στους 185 με αντιστάσεις.
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά, και κάνουμε ένα μέτριο σιρόπι. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι το χλιαρό γλυκό.
- Ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά- κουταλιά .Περιμένουμε να απορροφήσει, και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το σιρόπι, και να απορροφηθεί όλο. Αν το ρίξουμε μονομιάς το γλυκό θα καθίσει.
- Το κόβουμε μετά από 5 ώρες.