Πίτσα
Κάνουμε την ζύμη πίτσας
- 42 γρ. μαγιά σε κύβο
- 1 κ.σ. μέλι
- 600 ml νερό
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κιλό αλεύρι
Κάνουμε την πάστα ντομάτας και ελιάς
- 2 κούπες λιαστές ντομάτες σε λάδι
- 10 σκελίδες σκόρδο
- 4 κ,σ μουστάρδα
- 6 κ,σ πάστα ελιάς κόκκινη
- 1/2 κούπας ελαιόλαδο
- λίγη ρίγανη
- λίγο βασιλικό
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα κάνουμε πουρέ
- Παίρνουμε 4-5 κ,σ και αλείφουμε την πίτσα μας η το φρεσκοψημμένο ψωμί μας
- Το άλλο το διατηρούμε σε ένα βαζάκι στο ψυγείο
Κάνουμε την ζύμη για την πίτσα
- Βάζουμε το αλεύρι στην λεκάνη του μίξερ
- Ανακατεύουμε την μαγιά με το μέλι
- Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και τα ρίχνουμε σιγά- σιγά στο αλεύρι ανακατεύοντας
- Όταν γίνει μια ζύμη, την μοιράζουμε στα δύο
- Βάζουμε την ζύμη σε ταψί λαδωμένο καλά ή μια λαδόκολλα και αλείφουμε με την πάστα
- Κάνουμε την πίτσα, κατά το γούστο μας και ψήνουμε στον κρύο φούρνο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά
Εναλλακτική πρόταση ψησίματος από την Ηλιάννα και άλλες προτάσεις πάνω στην ίδια ζύμη
- Άνοιξα το μισό ζυμάρι της δόσης (δηλ το μισό κιλό αλεύρι) σε φύλλο και το έστρωσα σε λαδωμένο ταψί του φούρνου(λαμαρίνα)
- Άπλωσα πάνω σάλτσα ντομάτας που έφτιαξα με κρεμμύδι, 1 σκ. Σκόρδο, αλάτι , πιπέρι, λίγη ζάχαρη, βασιλικό μέσα και λιαστή ντομάτα.
- Πάνω λίγο τυρί, πιπεριά, μανιτάρια φρέσκα, λίγη φέτα, σε μια άκρη έβαλα μορταδέλα νεγκρόνι, και τέλος πάλι τυρί με χαμηλά λιπαρά κίτρινο. Έβαλα ό,τι είχα στο ψυγείο μου δηλαδή.
- Έβαλα το ταψί σε κρύο φούρνο στους 150 βαθμούς πρώτα για 15 λεπτά και στην συνέχεια για 20 περίπου λεπτά στους 180ο στη χαμηλή σκάλα του φούρνου όλα αυτά.
- Προς το τέλος του ψησίματος ανασήκωσα την πιτσα να δω αν ψήθηκε και από κάτω.
- Το ζυμάρι έγινε αφράτο και καλοψημένο και καλύτερο και από πιτσαρία
- Την υπόλοιπη ζύμη την έχω βάλει στην κατάψυξη για μια μεγάλη ή 2 μικρές πίτσες.
- Μπορούμε λόγω της ευκολίας της συνταγής, να φτιάξουμε όσο ζυμάρι χρειαζόμαστε κάθε φορά π.χ. μισό κιλό αλεύρι για ένα ταψί του φούρνου. Και να αποφεύγουμε την κατάψυξη.




