Σφακιανόπιτες
Για το ζυμάρι
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1/4 κούπας ρακί
- 2 κουταλιές λάδι
- 1 κούπα νερό
- λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
- 1/2 κιλό ανθότυρο ή ξινομυζήθρα
- Μέλι ή κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι ,να λαδωθεί καλά.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια.
- Την αφήνουμε να ωριμάσει.
- Σε κάθε κομματάκι ζύμης βάζουμε λιγο ανθότυρο και το κλείνουμε σαν πουγκί.
- Με την κλεισμένη πλευρά πρός τα κάτω το βάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο και πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας.
- Ανοίγουμε το φύλλο σε μέγεθος πιάτου του γλυκού.
- Τα τηγανίζουμε βάζοντας λίγο λάδι κάθε φορά.
- Αν θέλουμε περιχύνουμε τις σφακιανόπιτες με μέλι ή κεφαλοτύρι
- Αν ανοίγοντας το φύλλο δούμε οτι έχει μέσα αέρα το τρυπάμε προσεχτικά με μια οδοντογλυφίδα
- Η συνταγή είναι απο την κυρία Βέφα.
Ναι Ηλιάννα μου μπορείς τη ρακί να την αντικαταστήσεις με ούζο.
Margo μου η συνταγή αυτή είναι απο τις πιο δημοφοιλής στην Κρήτη και αξίζει πραγματικά τον κόπο να την δοκιμάσει κανείς.
Όσο για το ανθότυρο, εγω θυμάμαι τη γιαγιά μου,βέρα Κρητικιά,να τις φτιάχνει πάντα έτσι όλα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας που πέρασα μαζί της στο Ηράκλειο.
Σαφώς και πήγα διακοπές εκεί και μάλιστα πήρα ρακή απο τα Ανώγεια ,παξιμάδια απο τη Γέργερη και έφαγα και πέστροφα στο Ζαρό.Μάλλον δεν είδες τις φωτογραφίες απο τους χοχλιούς και το αντικρυστό.Πολύ με στεναχώρησες!