Συκαλάκι γλυκό

Μέχρι τα μέσα του Μάη αν έχετε συκιές, μαζέψτε τα πιο μικρά πράσινα σύκα, πριν σποριάσουν !
Για 80 συκαλάκια
- 1500 γρ. ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
- αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
- Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
- Προαιρετικά γαρύφαλλα
- Καθαρίζουμε από την κάτω πλευρά, όχι από το κοτσάνι, με ένα βελονάκι πλεξίματος η με ένα μυτερό μαχαίρι, τρυπάμε και βγάζουμε τυχόν σποράκια αν υπάρχουν.
- Τρυπάμε τα σύκα με πιρούνι σε 1-2 μεριές.
- Τα αφήνουμε στο νερό μερικές ώρες
- Βράζουμε τα σύκα σε νερό μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι.
- Προσοχή να μην τα παραβράσετε, γύρω στα 10 λεπτά.
- Τα σύκα να τα καλύπτει το νερό
- Σουρώνουμε τα σύκα, τα ξεπλένουμε και ξανασουρώνουμε.
- Γεμίζουμε με ένα αμύγδαλο εκεί που το καθαρίσαμε από τα σποράκια.
- Φτιάχνουμε σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 5 λεπτά
- Κατόπιν προσθέτουμε τα σύκα.
- Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
- Τα βράζουμε στο σιρόπι γύρω στα 15 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε εκεί όλη νύχτα.
- Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει
- Τέλος, προσθέτουμε και το χυμό μισού λεμονιού.
- Αν έχουν αρχίσει και αλλάζουν χρώμα, αφήστε για του χρόνου
- Ακούω διάφορα κατά καιρούς ,του τύπου ,γλυκό του κουταλιού φτιάχνουμε από άγριες η ήμερες συκιές , αρσενικές η θηλυκές ότι χωρίς άσβεστη η χωρίς γαλαζόπετρα, σύκο γλυκό δεν γίνετε
- Όταν πιάνει Μάης, δεν ρωτάω τη συκιά αν είναι αγοράκι η κοριτσάκι ,αν είναι νευρικιά η ήρεμη ,όποια βλέπω με χαριτωμένα, μικρά πράσινα συκαλάκια την αποδεκατίζω
- Την γαλαζόπετρα την έβαζαν οι γιαγιάδες μας για να παραμείνει πράσινο το γλυκό, εμένα πάντα πράσινο μου βγαίνει και χωρίς γαλαζόπετρα
- Τον ασβέστη για να γίνει τραγανό, μα τραγανό γίνεται και χωρίς άσβεστη
μπραβο Ντινα μου
Μελιτζανακι εχω υπεροχη συνταγη μικρασιατικη ,της γιαγιας .Το χρωμα αυτου ρουμπινι ,παρακαλω .Καλα που μου το θυμισες ,δεν ειδα αν εχουμε στις συνταγες.