Τα Μήλα της Εύας
Ζύμη φλόρας
-
500 γρ. αλεύρι
-
½ πακετάκι μπέικιν
-
100 γρ. άχνη
-
250 γρ. βούτυρο
-
5 κ,σ. γιαούρτι με 3,5% λιπαρά
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 αυγό
Για το άλειμμα
-
1 κρόκο
-
Λίγο γάλα
Γέμιση
-
1,5 κιλό μήλα ξυνούτσικα
-
2 κ,σ. ρούμι ή κονιάκ
-
1 κ,σ. χυμό λεμονιού
-
2 κ,σ. ζάχαρη
-
50 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
-
100 γρ. σταφίδες
-
1 κ,γ. ή και λίγο παραπάνω κανέλλα
Γλάσο
-
250 γρ. άχνη
-
6 κ,σ. χυμό λεμονιού
-
Με τα υλικά κάνουμε την ζύμη μας, την τυλίγουμε σε μια μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά
-
Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα
-
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κομμάτια μικρά, ρίχνουμε και το χυμό λεμόνι να μην μαυρίσουν
-
Την κανέλλα το ρούμι, την ζάχαρη τις σταφίδες και τα αμύγδαλα, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να τραβήξουν τα αρώματα
-
Στο ταψί της κουζίνας, βάζουμε λαδόχαρτο
-
Μοιράζουμε την ζύμη στα δυο
-
Ανοίγουμε ένα φύλλο στα μέτρα του ταψιού και το απλώνουμε στο ταψί
-
Βάζουμε την γέμιση να πάει παντού
-
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, το μεταφέρουμε επάνω στον πλάστη σιγά- σιγά, όπως βλέπετε στην φωτό και σκεπάζουμε με αυτό τα μήλα
-
Ανακατεύουμε τον κρόκο και το γάλα και το αλείφουμε
-
Το τρυπάμε με ένα πιρούνι παντού για να βγαίνει στο ψήσιμο ο ατμός και ψήνουμε για 45 λεπτά
-
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει
-
Ανακατεύουμε την άχνη με το χυμό λεμονιού κάνοντας το γλάσο και το γλασάρουμε
-
Γαρνίρουμε με σαντιγί και σερβίρουμε