Τούρτα Αστεριών
Σοκολατένια Αστέρια
-
2 κουβερτούρες
Παντεσπάνι
(Δόση για 3 πάτους)
-
6 αυγά
-
1 ½ κούπα ζάχαρη
-
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
3 κ.σ. κακάο
-
2 χούφτες φουντούκια ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα (χωρίς λίπος)
Σιρόπι
-
400 γρ. ζάχαρη
-
400 ml νερό
-
2 σφηνάκια λικέρ Kahlua ή Baileys
Σαντιγύ Λευκή
-
2 φυτικές κρέμες γάλακτος (μεταλλικές συσκευασίες)
-
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
-
1 βανίλια
Κρέμα Πραλίνας
-
½ ποσότητα φτιαγμένης σαντιγύς λευκής
-
5 κ.σ. γεμάτες νουτέλα
Σαντιγύ Κίτρινη
-
2 φυτικές κρέμες γάλακτος (μεταλλικές συσκευασίες)
-
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
-
1 βανίλια
-
Μερικές σταγόνες κίντρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Σοκολατένια Αστέρια
-
Λιώνουμε τις κουβερτούρες σε μπεν-μαρί ανακατεύοντας συνέχεια.
-
Αφήνουμε τη λιωμένη σοκολάτα για λίγα λεπτά να κρυώσει ελαφρώς ανακατεύοντας συχνά.
-
Στον πάγκο εργασίας μας στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε τη σοκολάτα και την στρώνουμε με μια σπάτουλα να απλωθεί.
-
Την αφήνουμε να σφίξει αρκετά, να είναι όμως μαλακή (να μη σφίξει εντελώς) για να μπορέσουμε με διάφορα μεγέθη κουπ πατ στο σχήμα του αστεριού να κόψουμε τα αστέρια μας. Τα αφήνουμε να σφίξουν κι άλλο και προσεχτικά αφαιρούμε ένα ένα τα αστέρια μας.
Παντεσπάνι -
Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη με το σύρμα στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
-
Σε μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο.
-
Όταν γίνει το μίγμα των αυγών, κλείνουμε το μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το μίγμα από το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
-
Στρώνουμε μία στρογγυλή και βαθιά φόρμα 25 εκατ. με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε τη ζύμη.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για περίπου 40 λεπτά.
-
Όταν ψηθεί αφαιρούμε εύκολα από τη φόρμα το παντεσπάνι μαζί με το χαρτί ψησίματος.
-
Αφήνουμε το παντεσπάνι για λίγο να κρυώσει και αφαιρούμε το χαρτί.
-
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και μετά από αρκετές ώρες το χωρίζουμε σε 3 πάτους.
Σιρόπι -
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη.
-
Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 1 λεπτό και το αφαιρούμε από τη φωτιά.
-
Όταν κρυώσει, προσθέτουμε το λικέρ.
Σαντιγύ Λευκή
Αφήνουμε τις κρέμες γάλακτος στο ψυγείο για μισή ώρα να παγώσουν.
Χτυπάμε στο μίξερ τις κρέμες γάλακτος κι όταν αρχίζουν να αφρατεύουν προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μεταφέρουμε τη μισή σαντιγύ σε άλλο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Κρέμα Πραλίνας
Στο μπολ του μίξερ, όπου έχουμε την υπόλοιπη σαντιγύ, προσθέτουμε τη νουτέλα και αναμιγνύουμε για λίγο να ενσωματωθούν μαζί για να έχουμε μια νόστιμη κι αρωματική κρέμα. Δοκιμάζουμε, κι αν επιθυμούμε την κρέμα πραλίνας πιο γλυκιά ή με πιο έντονο το άρωμα, προσθέτουμε κι άλλη νουτέλα.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε άλλο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Σαντιγύ Κίτρινη
-
Αφήνουμε τις κρέμες γάλακτος στο ψυγείο για μισή ώρα να παγώσουν.
-
Χτυπάμε στο μίξερ τις κρέμες γάλακτος κι όταν αρχίζουν να αφρατεύουν προσθέτουμε την άχνη, τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
-
Προσθέτουμε και μερικές σταγόνες κίτρινου χρώματος, μέχρι να έχουμε την απόχρωση που επιθυμούμε.
-
Μεταφέρουμε τη σαντιγύ σε άλλο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Στήσιμο Τούρτας
Χωρίζουμε το παντεσπάνι σε 3 πάτους.
Παίρνουμε μία βάση από χαρτόνι για τούρτες ή στήνουμε την τούρτα κατευθείαν σε πιατέλα.
Τοποθετούμε τον πρώτο πάτο από το παντεσπάνι στη βάση μας και με πινέλο τον βρέχουμε καλά με σιρόπι.
Στρώνουμε με τη σπάτουλα τη Λευκή Σαντιγύ.
Πασπαλίζουμε τα φουντούκια.
Ακουμπάμε τον δεύτερο πάτο, τον βρέχουμε με το σιρόπι.
Στρώνουμε την Κρέμα Πραλίνας.
Ακουμπάμε τον τρίτο και τελευταίο πάτο και τον βρέχουμε με το σιρόπι.
Στρώνουμε την Κίτρινη Σαντιγύ επάνω στο παντεσπάνι, σε όλη την επιφάνεια, και γύρω γύρω γεμίζοντας τα κενά και ισιώνοντας τις επιφάνειες σε όλη την τούρτα. Κρατάμε την υπόλοιπη Κίτρινη Σαντιγύ στο ψυγείο.
Τοποθετούμε την Τούρτα στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει για 2 ώρες.
Με κορνέ και με την υπόλοιπη Κίτρινη Σαντιγύ γαρνίρουμε εξωτερικά την τούρτα μας.
Στολίζουμε με τα σοκολατένια αστέρια μας και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.