Τσουρέκι λουλούδι
- 3 και 1/2 κούπες αλεύρι.
- 2 κουταλιές σούπας ξερή μαγιά.
- 1 κουταλάκι αλάτι,
- 1/3 της κούπας ζάχαρη.
- 1 κούπα χλιαρό γάλα.
- 2 κουταλιές λιωμένο φρέσκο βούτυρο.
- 2 αυγά.
- 1/2 κούπα ζάχαρη.
- 1 κουταλιά σούπας κανέλα.
- 1/2 κούπα κερασάκια γλασέ κομμένα.
- 1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα.
- 1/3 κούπας βούτυρο φρέσκο μαλακωμένο.
- Σ ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά την ζάχαρη και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, το βούτυρο (3 κουταλιές)και το ένα αυγό μαζί με τον ένα κρόκο. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη.Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
- Στο μεταξύ ανακατεύουμε το χοντροκομμένο καρύδι με τα κερασάκια, την ζάχαρη (1/2κούπα)και την κανέλα. Χωρίζουμε την ζύμη σε τρία κομμάτια.
- Βάζουμε λαδόκολλα σε ταψάκι 30 εκ.διάμετρο ,και ανοίγουμε 3 φύλλα μαυτήν την διάσταση. Αλείφουμε με βούτυρο την λαδόκολλα και βάζουμε το ένα φύλλο ,το αλείφουμε με μαλακωμένο βούτυρο και σκορπάμε επάνω το μείγμα των καρυδιών και βάζουμε από πάνω το άλλο φύλλο ,το αλείφουμε με το υπόλοιπο μαλακό βούτυρο και σκορπάμε επάνω τα υπόλοιπα υλικά των καρυδιών. Σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο .
- Βάζουμε στο κέντρο του ένα μικρό τσέρκι η ένα φλιτζάνι του καφέ με διάμετρο 5 εκ. Κόβουμε γύρω γύρω 16 κομμάτια μέχρι κάτω. Αφαιρούμε το τσέρκι. Στριφογυρίζουμε τρείς φορές το κάθε κομμάτι και το βάζουμε στην θέση του. Συνεχίζουμε με όλα τα κομμάτια .
- Όταν τελειώσουν το σκεπάζουμε και το βάζουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Το ασπράδι που κρατήσαμε το χτυπάμε με 1 κουταλάκι ζάχαρη και αλείφουμε το τσουρέκι .
- Το ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς περίπου 25 λεπτά, όταν κρυώσει βάζουμε στο κέντρο κερασάκια γλασέ! Βρήκα την συνταγή αυτή στις συνταγές της παρέας!
Παρόμοια συνταγή : Τσουρέκι για βασιλόπιτα