Χοιρινό με σέλινο
1 1/2 κιλό χοιρινό σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ½ κιλό σέλινο ή σέλερι { βάζω σέλινο}
1/2 ματσάκι άνηθο
1 μεγάλο μαρούλι
2-3 καρότα {προαιρετικά}
αλάτι - πιπέρι
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
1 γεμάτη κουταλιά σούπας corn flour
2 φλ. χλιαρό νερό.
για το αυγολέμονο θα χρειαστούμε!
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
χυμός από 2 λεμόνια.
Πλένουμε πολύ καλά το σέλινο και το μαρούλι , τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια , αν βάλουμε σέλερι το ζεματάμε για λίγο σε κατσαρόλα για να μην πικρίζει και το σουρώνουμε.
Σοτάρουμε στο λάδι το κρέας, προσθέτουμε το κρεμμύδι φρέσκο και ξερό χοντροκομμένα,τα καρότα {αν τα βάλουμε} να γυαλίσουν . Όταν ροδίσει καλά το κρέας προσθέτουμε το σέλινο και τέλος το μαρούλι χοντροκομμένο και τον άνηθο.
Συμπληρώνουμε νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε το φαγητό 45 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Στύβουμε τα λεμόνια ,ρίχνουμε 1 κ.σ. corn flour ,προσθέτουμε ζουμάκι από το φαγητό ανακατεύοντας να διαλυθεί το κορν φλαουρ και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Κουνάμε την κατσαρόλα μας να πάει παντού και να πήξει η σάλτσα μας .
*Αν το αυγοκόψουμε ρίχνουμε ένα αυγό σε μέτριο μπολ, το χτυπάμε με το σύρμα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μόλις το μείγμα αυγού-λεμονιού αφρίσει προσθέτουμε ζωμό από την κατσαρόλα,λίγο λίγο χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Κουνάμε την κατσαρόλα μας να πάει παντού.
Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό μας και απολαμβάνουμε!
Πολύ νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που προσφέρει στον οργανισμό μας πρωτεΐνες υψηλής αξίας (βρίσκονται στο χοιρινό κρέας) σε συνδυασμό με πολλές βιταμίνες (Κ, C, B 1), φυλικό οξύ, ασβέστιο και κάλιο (βρίσκονται στο σέλινο). * Μπορούμε να αυγοκόψουμε το φαγητό μας ή απλά να δέσουμε την σάλτσα με χυμό λεμόνι και corn flour όπως έκανα εγώ. Επίσης προσθέτω και ένα μαρούλι .