Χταπόδι στο φούρνο λουκούμι
- 1 μεγάλο χταπόδι ή 2 μικρότερα { φρέσκα ή κατεψυγμένα}
- ξύδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- πολύχρωμες πιπεριές σε μπαστουνάκια
- 3 ντομάτες χοντροκομμένες
- 2-3 δαφνόφυλλα
- αλάτι,πιπέρι,
- μπαχάρι,ρίγανη
- 4-5 πατάτες σε χοντρές φέτες
- 1 κρασοπότηρο λάδι.
- Πλένουμε καλά το χταπόδι,χωρίζουμε τα πλοκάμια ,το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το ξύδι και νερό .Βράζουμε 15 λεπτά και το στραγγίζουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180° .
- Σε ταψί βάζουμε τις πατάτες, το σκόρδο, αλάτι με μέτρο, ρίγανη και πιπέρι. Περιχύνουμε με το μισό λάδι , ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε τα πλοκάμια του χταποδιού ανάμεσα στις πατάτες προσθέτουμε τις πιπεριές,την ντομάτα ,τα δαφνόφυλλα και λίγο ζεστό νεράκι.
- Σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού μας ,αν χρειαστεί προσθέτουμε 1/2 φλ. ζεστό νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και να μείνει με το λαδάκι του.