Αφράτα ντόνατς και νηστίσιμα
- 2 ποτήρια νερό χλιαρό
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 1κ.γ. αλάτι
- 1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
- 1 κιλό αλέυρι
- 2 φακελάκια βανίλια
- Βάζω το μισό αλεύρι με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ να χτυπηθούν.
- Προσθέτω και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνω με τα χέρια να γίνει μια ωραία ζύμη που δε κολλάει στα χέρια
- Αφήνω τη ζύμη στο ψυγείο να φουσκώσει καλά περίπου 1-2ώρες
- Ανοίγω ένα φύλλο όχι πολύ λεπτό
- Για να κόψω στο μέγεθος που θέλω παίρνω ένα στρογγυλό τάπερ μικρό και ένα νεροπότηρο. Κόβω πρώτα το μεγάλο κύκλο και ύστερα το μικρό. Έτσι βγαίνει ένα μεγάλο Ο.
- Η ζύμη που περισεύει τη ξαναζυμώνω και κάνω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει
- Αφήνω άλλη μισή ώρα τα ντόνατς να φουσκώσουν και στη συνέχεια τα τηγανίζω σε μπόλικο ηλιέλαιο.
- Στο τηγάνι διπλασιάζονται σε όγκο γι αυτό μην ανησυχείτε αν σας φαίνονται λεπτά.
- Μόλις τα βγάλω τα τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζω με μπόλικη ζαχαρη