Ανοιχτή μηλόπιτα της Ειρήνης
Για τα μήλα
- 2 κιλά σκληρά μήλα.
- 1& 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- κανέλα.
- 2 κουταλιές της σούπας νερό.
Για την ζύμη
- 3/4 του φλιτζανιού βούτυρο,
- 1& 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη.
- 4 αυγά.
- 2 & 1/2 φλιτζάνι αλεύρι.
- 1 μπέίκιν πάουντερ .
Για το γλάσσο:
- 3-4 κουτάλια της σούπας μαρμελάδα ροδάκινο η κάποια άλλη.
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στα τέσσερα, τα βράζουμε σε βαθύ τηγάνι με την κανέλα, τις δύο κουταλιές νερό και το ενάμιση φλιτζάνι ζάχαρη, περίπου μισή ώρα η ώσπου να μαλακώσουν.
- Σαυτή την διάρκεια τα γυρίζουμε με προσοχή ,χωρίς να τα λιώσουμε.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 34 νούμερο και πασπαλίζουμε ζάχαρη και στο πάτο και στα τοιχώματα του ταψιού, όπως βουτυρώσαμε. Βάζουμε μέσα τα μήλα με το κυρτό μέρος προς τα κάτω. Κρατάμε το ζουμί του βρασίματος.
- Χτυπάμε το βούτυρο με την άλλη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι με το μπείκιν μέσα και απλώνουμε το μείγμα επάνω στα μήλα.
- Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς περίπου 1/2 ώρα η ώσπου να ροδοκοκκινίσει, αφήνουμε 20 λεπτά και το σκεπάζουμε με μεγαλύτερο ταψί η πιατέλα και το αναποδογυρίζουμε.
- Ζεσταίνουμε το ζουμί των μήλων και διαλύουμε σαυτό τις κουταλιές της μαρμελάδας και αλείφουμε με αυτό τα μήλα και τα γυαλίζουμε.
- Κρυώνουμε την μηλόπιτα και την κόβουμε σε κομμάτια.
- Αν θέλουμε να κάνουμε μικρά κομμάτια για μπουφέ τα τυλίγουμε στη βάση τους με κομμάτια αλουμινόχαρτου, που κόβουμε τετράγωνα!
Αν ,όταν αναποδογυρίσουμε το ταψί, μείνουν σαυτό υπολείμματα κολλημένα, τα παίρνουμε με κουτάλι και συμπληρώνουμε τα κενά που δημιουργήθηκαν.
πολυ ωραιο γλυκο το φανταζωμαι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!