Βυσσινάδα και μαρμελάδα βύσσινο 2 σε 1
- 2 κιλά βύσσινο
- 3 κιλά ζάχαρη
- Μισή κούπα νερό
- Μισό και μισό λεμόνι
- Αφαιρούμε από τα βύσσινα τα φύλλα και κοτσάνια. Τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα τη βαθιά.
- Με το εργαλείο που πατάμε τις βρασμένες πατάτες και κάνουμε τον πουρέ μέσα στην κατσαρόλα, πιέζουμε τα βύσσινα όπως είναι με τα κουκούτσια και τα σπάμε αρκετά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη επάνω και το νερό και αφήνουμε όλο το βράδυ σκεπασμένη την κατσαρόλα να λιώσει αρκετά η ζάχαρη και να κατεβάσει το ζουμί το βύσσινο.
- Την επόμενη βράζουμε το μείγμα, ανακατεύοντας αρκετές φορές και ξαφρίζοντας αρχικά, για 40 λεπτά περίπου, ώστε το σιρόπι μας τα δέσει και να φτιάχνει «κόμπο» όπως λέω και στη συνταγή μου για βύσσινο γλυκό της μαμάς. Στο τέλος ρίχνουμε και το χυμό από μισό ζουμερό λεμόνι και μόλις πάρει βράση, το κατεβάζουμε.
- Το κατεβάζουμε από τη φωτιά το αφήνουμε 5 λεπτά και το σουρώνουμε σε λεπτή σίτα. Αφήνουμε αρκετή ώρα να στραγγίξει η βυσσινάδα από το μείγμα μας, χωρίς να πιέσουμε τον πολτό. Βάζουμε τη βυσσινάδα σε καθαρά μπουκάλια .
- Δε θέλω όμως να πετάξω και τον πολτό από τα βύσσινα που έχει μείνει, και έτσι κάνω μια εύκολη μαρμελάδα. Όταν κρυώσει αρκετά ο πολτός, αφαιρώ τα κουκούτσια ( τα περισσότερα έχουν φύγει από τη σάρκα αρχικά, όταν τα πίεσα με την πρέσα πατάτας) και βάζω τον πολτό στην κατσαρόλα, προσθέτω 1 κούπα βυσσινάδα και 1 κούπα νερό, τα βράζω για λίγο και τα ανακατεύω συνεχώς , στο τέλος ρίχνω και το χυμό από το μισό λεμόνι και η μαρμελάδα μου είναι έτοιμη, κρυώνει και στο βάζο και στη συνέχεια στο ψυγείο.
Αραιώνουμε τη βυσσινάδα με κρύο νερό σε αναλογία 1 προς 6.