Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Άρτος για αρτοκλασία

recipe image
Προστέθηκε απόΝΤΙΝΑ, Τετάρτη, 12 Αύγουστος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
none
Περιγραφή

Περιγραφή Μια παραδοση που κρατώ είναι η προσφορά των άρτων .Η αρτοκλασία και όχι αρτοπλασία. Την ωρα που ζυμώνω τον άρτο μαζι με όλα τα αλλα υλικά, προσθέτω τις μνήμες , τις προσδοκίες και τις ευχές μου για το μέλλον!!! Αυτή τη συνταγή αρτου ,τη φτιάχνουμε όταν η γιορτή που θα την προσφέρουμε δεν συμπίπτει με περιόδους νηστείας .

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
  • 3 κούπες αλεύρι
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • μαστίχα λικέρ  ασφηνάκι
  • 1/2 κούπα γάλα χλιαρό
  • 1/4 κούπας βούτυρο σε κομματάκια
  • 1 αυγό           
  • 1 κ.γ. τριμμένο μαχλέπι
  • 1-2 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • σουσάμι ή άχνη ζάχαρη

 

Οδηγίες

Βάλτε σε μια λεκάνη το αλεύρι με τη ξηρή μαγιά.

Ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο μαλακωμένο , το αυγό, το νερό και το γάλα Ολα τα τα μυρωδικά .

Στο νερό πριν θα έχετε βράσει το γλυκάνισο και θα το έχετε σουρώσει .

Ζυμώστε, παίρνοντας λίγο, λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να ενσωματωθεί όλα σε μια ζύμη απαλή κι ελαστική. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο χλιαρό νερό.

Ζυμώστε 5' - 10', σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό, υγρό μέρος ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο.

Χωρίστε τη ζύμη, ανάλογα πόσους άρτους θέλετε και πλάσετε στρογγυλά καρβελάκια.

Βάλτε τα σε ταψάκια, σκεπάστε τα κι αφήστε τα ζεστό, υγρό μέρος 1 ώρα περίπου, να διπλασιασθούν σε όγκο.

Αλείψτε τη με λίγο γάλα . Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 20' περίπου.

Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, αφήστε να κρυώσουν και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη , ή με σουσάμι πριν την φουρνίσετε .

Λίγα μυστικά ακόμα

Για νωπή μαγιά , βάλτε 50 γραμμάρια.
Μπορούν να γίνουν και πρωινά ψωμάκια.

Σχόλια
Σχόλιο από Hlianna , Παρασκευή, 14 Αύγουστος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Μια φίλη Αμοργιανή φτιάχνει τον ίδιο άρτο με το δικό σου και είναι ένα υπέροχο πράγμα. Τον έφερνε στο γραφείο, και τρελαινόμαστε ποιος να πρωτοφάει. Ευχαριστώ που μας έδωσες τη συνταγή!!!
Σχόλιο από ΝΤΙΝΑ , Σάββατο, 15 Αύγουστος 2009
Ειναι παντα ο ιδιος ,Ηλιαννα .Απλως ορισμένοι αλλάζουν τα μυρωδικα .
Βασικες διαφορες εχει ο νηστίσιμος.

Εγω χρησιμοποιω οπου μαστιχα ,το λικερ μαστιχας ,γιατι η ιδια η μαστιχα σαν αρωματικο ,νομιζω οτι μου το πικριζει .
Σχόλιο από sofouleli , Σάββατο, 13 Αύγουστος 2011 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Μου αρέσει πάρα πολύ κι εγω έχω μια ταταπληκτική συνταγή που την κάνει μια φίλη και το πανεράκι στη εκκλησια αδειαζει με καυγαδες πολλές φορές γιατι δεν φτάνει ποτε αλλα δεν αξιωθηκα εγω να το φτιάξω. Έχω μια απορία πως μπορεις να φτιάξεις πέντε αρτους ίδους πρεπει να εχεις πεντε ταψιά ίδια; και χώρια να το κάνω πως και ποτε θα φουσκωσουν.ολα μαζί; δεν γινεται να ψηθουν όλα μαζι.
Μεταφορά στην κορυφή