Φωλιά πατάτας με κιμά
- 10 μέτριες στρογγυλές πατάτες για φούρνο.
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο.
- 1 σπιτικό κύβο μοσχάρι.
- 200 γραμμάρια κασέρι τριμμένο.
- 1/3 κούπας λάδι.
- 1 κουταλιά βούτυρο με ελαιόλαδο.
- Πιπέρι.
- Μαγειρεύουμε τον κιμά όπως συνήθως τον κάνουμε για μακαρόνια.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στη μέση . Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε τον κύβο το πιπέρι και το βούτυρο. Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες, και τις βράζουμε για 10 λεπτά. Προσέχουμε ώστε το νερό να καλύπτει μέχρι την μέση τις πατάτες.
- Βγάζουμε τις πατάτες , κόβουμε λίγο τη βάση τους για να στέκονται και τις σκάβουμε με το στρογγυλό εργαλείο αφήνοντας γύρω -γύρω ένα εκατοστό.
- Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί στις φωλιές που δημιουργήσαμε και τις γεμίζουμε με κουταλιές κιμά. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί, τις σκεπάζουμε με πολύ λεπτές φέτες πατάτας (για να μην καεί ο κιμάς κατά το ψήσιμο).
- Βάζουμε στο ταψί ένα ποτήρι ζωμό από αυτόν που περίσσεψε από το βράσιμο της πατάτας και προσθέτουμε και το λάδι , η αν θέλουμε μισό λάδι μισό βούτυρο.
- Ψήνουμε στους 200 για 45 λεπτά περίπου να μαλακώσουν οι πατάτες. 10 λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό, αφαιρούμε τις φέτες που σκεπάσαμε τις πατάτες, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, και ξαναβάζουμε στον φούρνο να ροδίσουν.
Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τυρί με μπεσαμέλ.