Γιορτινό γεμιστό ψωμί

Ένα καρβελάκι γιορτινό, γεμάτο εκπλήξεις για ένα ξεχωριστό τραπέζι, αλλά και για πικ νικ ακόμα. Είναι από μόνο του ένα πλήρες γεύμα με μια φρέσκια σαλάτα.
- 1 καρβέλι ψωμί στρογγυλό του κιλού
- 1 κονσέρβα ψητές πιπεριές Φλωρίνης
- 2 μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 κολοκυθάκια σε φέτες
- Μερικά μανιτάρια σε φέτες
- Φύλλα βασιλικού
- Μισή κούπα παρμεζάνα
- 4 φέτες κασέρι
- 4 φέτες ζαμπόν καπνιστό ή γαλοπούλα
- 1 κούπα σάλτσα λιαστής ντομάτας
- Λίγο λάδι
- Λίγη ρίγανη ή θυμάρι για τα λαχανικά
- Παίρνουμε ένα καρβέλι ψωμί από το φούρνο και αφαιρούμε ένα καπάκι από το πάνω μέρος του. Αφαιρούμε εσωτερικά την ψύχα του καρβελιού.
- Αλείφουμε με τη σάλτσα της λιαστής ντομάτας το εσωτερικό του ψωμιού, καθώς και το καπάκι του.
- Ψήνω τα λαχανικά μου με λίγο λάδι στο τεφάλ ή τα ψήνω στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφού έχω έτοιμα τα λαχανικά μου αρχίζω να γεμίζω το καρβέλι μου, βάζοντας τα υλικά μου κατά στρώματα.
- Πάνω από τη σάλτσα ντομάτας βάλω τις μελιτζάνες, λίγη παρμεζάνα, τις φέτες των κολοκυθιών, τα φύλλα του βασιλικού, λίγη παρμεζάνα, τα μανιτάρια, λίγη ρίγανη ή θυμάρι, το ζαμπόν, λίγα λαχανικά ακόμα και τέλος τις φέτες κασέρι. Προσέχω να μην αφήνω κενά. Τέλος βάζω το καπάκι, το πιέζω και το κλείνω με σελοφάν ή αλουμινόχαρτο και το βάζω για ώρες στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις.
- Το βγάζουμε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο για μισή ώρα περίπου να γίνει τραγανό και να λιώσουν τα τυριά.
- Το σερβίρουμε σκέτο ή μαζί με άλλους μεζέδες στο γιορτινό τραπέζι ή σαν κύριο ακόμα με μια σαλάτα.
Μπορούμε να φτιάξουμε ζύμη ψωμιού δική μας, να την απλώσουμε σε φόρμα στρογγυλή με σούστα, να τη γεμίσουμε όπως περιγράφω πιο πάνω , να διπλώσουμε το ζυμάρι, να κλείσουμε με καπάκι από ζύμη και να ψήσουμε το ψωμί μας μαζί με τη γέμισή του. Λαδώνουμε την επιφάνεια, βάζουμε σουσάμι και ψήνουμε στους 200ο για 1 ώρα περίπου.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και όποια άλλα λαχανικά ψητά θέλετε.