Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Καλιτσούνια Κρητικά λυχναράκια

recipe image
Προστέθηκε απόελσα, Παρασκευή, 10 Μάιος 2013
none
Περιγραφή

Παραδοσιακό, πασχαλινό γλυκό της Κρήτης.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
70 κομμάτια περίπου

 Για τη ζύμη:

  •    1,5 φλ.τσ.βούτυρο ή 1 βιτάμ
  •    2 φλ.τσ.ζάχαρη
  •    6 αυγά
  •    7 φλ.τσ. αλεύρι κοσκινισμένο-περίπου
  •    1 κ.γλ.κοφτό αλάτι
  •    2 φακελάκια μπέικιν
  •    3/4 φλ.τσ γάλα
  •    3 βανίλιες

 Για τη γέμιση:

  •    2 κιλά μυζήθρα
  •    ζάχαρη κατά προτίμηση-περίπου 25κ.σ.
  •    1 αυγό για άλειμμα και κανέλα για πασπάλισμα.
Οδηγίες
  1. Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά για τη ζύμη, μόνο το αλεύρι το ρίχνουμε λίγο-λίγο, ώστε αν χρειαστεί να αφαιρέσουμε ή να συμπληρώσουμε. Πρέπει η ζύμη που θα φτιάξουμε να μην κολλάει στα χέρια μας.
  2. Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης και ανοίγουμε με το πλάστη ένα φύλλο. Με ένα πιατάκι του ελλ.καφέ για οδήγο κόβουμε κύκλους με το μαχαίρι.
  3. Βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά γέμισης σε κάθε φυλλαράκι και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τα 'τσιμπάμε '. Αν μας είναι δύσκολο τότε τα κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο και πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι να κολλήσουν καλά.
  4. Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνουμε όμως κενό ανάμεσά τους γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο και δεν πρέπει να κολλήσουν μεταξύ τους.
  5. Τα αλείφουμε με αυγό για να μην καεί η μυζήθρα στο ψήσιμο και τα ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
  6. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα

Αν έχετε ένα άδειο κουτί κονσέρβας από κομπόστα θα σας βοηθήσει να κόψετε εύκολα τα καλιτσούνια.

Καλιτσούνια Κρητικά

Κρητικά καλτσούνια

Σχόλια
Σχόλιο από Hlianna , Σάββατο, 11 Μάιος 2013
Πολύ ωραία τα καλτσούνια σου, Έλσα, μπράβο! Το βούτυρο μπαίνει λιωμένο;
Σχόλιο από ελσα , Σάββατο, 11 Μάιος 2013
Το βούτυρο δεν είναι απαραίτητο να είναι λιωμένο,αν είναι λίγο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου όμως ,
θα μας διευκολύνει στο ζύμωμα.
Μεταφορά στην κορυφή