Μακαρονάδα με κιμά και τυριά στη λαδόκολλα
Μια νόστιμη αλλά και εμφανίσιμη ιδέα για να παρουσιάσουμε αυτό το παραδοσιακό μας πιάτο.
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι ή άλλο κοντό ζυμαρικό, εγώ έβαλα πένες
- Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- Λίγο λάδι
- 1 κούπα κρασί
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλ/νη
- 1 πιπερίτσα καυτερή ή μπούκοβο (προαιρ.)
- 1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
- 1 καρότο τριμμένο
- ¼ μανιτάρια σε φέτες φρέσκα ή κονσέρβα
- 1 κονκασέ ντοματάκι + λίγη ζάχαρη
- Μερικά ντοματίνια για ντεκόρ στο τέλος
- 200 γρμ. Φέτα τριμμένη
- 250 γρ. τυρί καπνιστό τριμμένο ή άλλο κίτρινο τυρί
- 1 κούπα ξυνόγαλο ή γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος ελαφριά
- λίγο μαϊντανό
- αλάτι και πιπέρι
- Βράζουμε το μακαρονάκι σε αλατισμένο νερό για 3 - 4 λεπτά. Το σουρώνουμε και προσθέτουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσουν.
- Σωτάρουμε τον κιμά μαζί με λίγο λάδι μέχρι να πιει τα υγρά του, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 10 περίπου λεπτά, σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε το κονκασέ ή τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, την καυτερή πιπερίτσα σε φετάκια και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το καρότο και την πράσινη πιπεριά και σιγοβράζουμε τον κιμά για 15 λεπτά.
- Σε μια μέτρια γάστρα ή βαθύ πυρέξ στρώνουμε σταυρωτά 2 μεγάλες λαδόκολλες, βάζουμε το ζυμαρικό μέσα και απλώνουμε από πάνω τον κιμά, ρίχνουμε τη φέτα, το κίτρινο τυρί, λίγο μαϊντανό και τα ντοματίνια. Τέλος ρίχνουμε και το ξυνόγαλο ή κρέμα.
- Κλείνουμε τη λαδόκολλα καλά και βάζουμε το καπάκι της γάστρας ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το πακέτο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου , σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις.
Μπορούμε να φτιάξουμε από πριν τα μακαρόνια μας και τον κιμά , ακόμα και την προηγούμενη και να ψήσουμε το φαγητό μας την ώρα που το χρειαζόμαστε.
Το μακαρόνι δε λασπιάζει ακόμα και αν μείνει το φαγητό για την επόμενη μέρα.
Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των τυριών μας, αν θέλουμε.
Συνταγή του Β. Καλλίδη