Μια μελένια Μηλόπιτα
Για την ζύμη της τάρτας (ταψάκι Νο28)
-
2 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι
-
130 γραμ. βούτυρο
-
1 αυγό ή 1 κρόκους αυγού
-
λίγο αλάτι στη μύτη του κουταλιού
-
ελάχιστη ζάχαρη (1 κ.γ) ή καθόλου
-
1/2 κ.γ κανέλα (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
-
4 μήλα
-
3/4 φλ.τσαγιού μέλι
-
κανέλα
-
άχνη ζάχαρη
-
χοντροκομμένα καρύδια
-
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
-
Ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, τη ζάχαρη, το αυγό, το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα
-
(Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε μερικές κουταλιές παγωμένο νερό).
-
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
-
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα μας και ρίχνουμε το μέλι, ώστε να καλύψει όλο τον πάτο.
-
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα μας σε τέταρτα ή ροδέλες.
-
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με τα μήλα, κοσκινίζουμε κανέλα, άχνη ζάχαρη και πασπαλίζουμε με λίγα καρύδια.
-
Βάζουμε τη ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε φύλλο.
-
Βάζουμε το φύλλο μας στην ταρτιέρα πάνω από τα μήλα.
-
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδίσει καλά το φύλλο μας.
-
Αναποδογυρίζουμε την ταρτιέρα σε πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπλέον κανέλα, άχνη ζάχαρη και καρύδια.
Καλή επιτυχία !