Μοσχαρίσιο νουά στην κατσαρόλα
- 1 μοσχαρίσιο νουά ολόκληρο 2 κιλά τυλιγμένο σε δίχτυ,
- 4 σκελίδες σκόρδο ,
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ολόκληρα,
- 5-6 μεγάλα καρότα ολόκληρα ,
- 200 ml λευκό ξηρό κρασίή κονιάκ,
- βούτυρο ή λάδι (εγώ έβαλα λάδι),
- Χυμό 2 λεμονιών,
- αλάτι, πιπέρι,
- 1 1/2 ποτήρι νερό,
- κλαράκια σέλινο ολόκληρα.
- Καθαρίζουμε κρεμμύδια,σκόρδα και τα καρότα τα αφήνουμε ολόκληρα.
- Κάνουμε τρυπούλες με μαχαίρι στο νουά και βάζουμε τις 2 σκελίδες σκόρδου σε φετούλες.
- Ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο ή το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το νουά γυρίζοντας το από όλες τις μεριές να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια τα σκόρδα,το σέλινο και τα καρότα να σοταριστούν λίγο σε μέτρια φωτιά.
- Σβήνουμε με το κρασί,όταν εξατμισθεί ρίχνουμε το ζεστό νερό να φθάνει μέχρι τη μέση του νουά,αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και σιγοψήνουμε 1 ½ - 2 ώρες περίπου,εγώ το έψησα στη χύτρα 1 ώρα.
- Στο τέλος ρίχνουμε καιτο λεμόνι,αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσπέπαστη για 15' να πήξει η σάλτσα.
- Αφαιρούμε κρεμμύδια,σκόρδα , καρότα .Ρίχνουμε τα μισά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε μαζί με ζουμάκι από το φαγητό μας .προσθέτουμε στα λιωμένα λαχανικά 1 κ.σ. κορνφλάουερ και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα αφήνοντας να πάρουν 2-3 βράσεις και να πήξει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες,{αφού κρυώσει καλά το κόβουμε διαφορετικά θα διαλυθεί} και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του και πουρέ ή πατάτες τηγανιτές ,με ρύζι ή σκέτο σε πιατέλα με τα καροτάκια του.
Μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια και πιπεριές σε φαρδιές λωρίδες.
Αφήστε να κρυώσει καλά το κρέας και να το κόψετε !!