Μουσακάς διαφορετικός
- 2 κιλά μελιτζάνες.
- 1 κιλό κολοκυθάκια μέτρια.
- 1/2 κιλό κιμά.
- 1/2 ποτηράκι κρασιού λάδι.
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας.
- 1/2 κούπα ντοματάκια ψιλοκομμένα.
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
- 1 σκελίδα σκόρδο.
- 1/2 ποτηράκι κρασί λευκό.
- Μαϊντανό.
- 1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι.
Για τη μπεσαμέλ.
- 6 κουταλιές βούτυρο.
- 8 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 1 λίτρο γάλα.
- Λίγο αλάτι.
- 1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη.
- 2 κρόκους αυγών.
- Πιπέρι.
- Ετοιμάζουμε τον κιμά όπως συνήθως για τα μακαρόνια, χωρίς καθόλου υγρά.
- Πλένουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Τα κόβουμε σε μέτριους κύβους, τα αλατίζουμε και ταφήνουμε για 20 λεπτά. Τα ξεπλένουμε και τα στίβουμε απαλά.
- Τηγανίζουμε σε λάδι , στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και ανακατεύουμε τα λαχανικά με τον μαγειρεμένο κιμά. Προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και 3 κουταλιές από την μπεσαμέλ που φτιάξαμε.
- Σε ένα ταψί ρίχνουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά και στρώνουμε το μείγμα του κιμά .Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί τριμμένο. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ την στρώνουμε και πασπαλίζουμε με τυρί.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Τα λαχανικά μπορούν να ψηθούν στο φούρνο αντί να τηγανιστούν. Έτσι το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ.