Μουσακάς με μελιτζάνες
Αυτός ο μουσακάς καθιερώθηκε για τραπέζια και μπουφέ μετά από πολλές δοκιμές με διάφορες συνταγές. Είναι λίγο μπελαλίδικος αλλά πιστέψτε ,αξίζει τον κόπο . Οι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστούν.
- 3 κιλά μελιτζάνες τσακώνικες χωρίς σπόρια.
- 300 γραμμάρια γραβιέρα σε φέτες πολύ λεπτές.
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας.
Για το μείγμα του κιμά.
- 1 &1/4 κιλού κιμά.
- 2 μεγάλα κρεμμύδια.
- 2 σκελίδες σκόρδο.
- 1/2 ποτηράκι άσπρο κρασί.
- 1/2 κούπας λάδι.
- 1 κουταλιά βούτυρο φυτίνη.
- 1 κούπα ντοματάκια ψιλοκομμένα.
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας.
- Πιπέρι, Αλάτι. Μαϊντανό.
Για το χυλό του τηγανίσματος.
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 1 κουτάκι μπύρα.
- Νερό .
- Αλάτι.
Για την μέτρια αφράτη μπεσαμέλ.
- 8 κουταλιές γεμάτες βούτυρο.
- 10 κουταλιές γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 3 κρόκους αυγών.
- 100 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο.
- 1&1/2 κιλό γάλα.(Ίσως πάρει λίγο παραπάνω)
- Αλάτι. Άσπρο πιπέρι.
- Πλένουμε , καθαρίζουμε αρκετή από τη φλούδα και κόβουμε σε μέτριες φέτες τις μελιτζάνες. Τις βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό και αλάτι για 2 ώρες να ξεπικρίσουν.
- Στίβουμε ελαφρά τις μελιτζάνες, τις βουτάμε μια -μια φέτα στο χυλό που φτιάξαμε και τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι , να ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Σοτάρουμε στο λάδι και το βούτυρο τον κιμά, με το κρεμμύδι, το σκόρδο , αλάτι, και πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμισθεί προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ τον μαϊντανό. Βράζουμε τον κιμά σε σιγανή φωτιά , χωρίς καθόλου νερό, και φροντίζουμε να μείνει χωρίς ζουμιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο.
- Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες, βάζουμε εδώ κι εκεί τις φέτες γραβιέρας και συνεχίζουμε με στρώσεις από μελιτζάνες και φέτες τυριού. Στρώνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε με στρώσεις μελιτζάνας και γραβιέρας ενδιάμεσα. Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ , πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνουμε για 50 λεπτά με μια ώρα σε μέτριο φούρνο.
Είναι προτιμότερο αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χυλό στο τηγάνισμα της μελιτζάνας να τηγανίσουμε από το βράδυ . Έτσι θα στραγγίζουν καλύτερα.
Στον μουσακά αυτό δεν μπαίνουν πατάτες.