Μπογαλάκια μελιτζάνας
- 5 μελιτζάνες ομοιόμορφες τσακώνικες,
- 200 γραμμάρια τυρί καπνιστό η γραβιέρα Αμφιλοχίας.
- 4-5 φέτες ζαμπόν μπούτι κομμένες σε φέτες για τοστ.
- 4 ντομάτες ώριμες σφιχτές ψιλοκομμένες.
- 2 σκελίδες σκόρδο σε μικρά λεπτά φετάκια.
- 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα.
- 100 γραμμάρια τριμμένο κασέρι, η κάποιο άλλο μαλακό τυρί η γραβιέρα.
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- Λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
- 1/2 κούπα λάδι .
- Αλάτι. Πιπέρι.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκατοστού και τις βάζουμε σε μπόλικο νερό με αλάτι. Τις στραγγίζουμε τις σκουπίζουμε και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο, να ροδίσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Κόβουμε το καπνιστό τυρί σε μπαστουνάκια. Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, και προσθέτουμε τις ντομάτες τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι . Σιγοβράζουμε την σάλτσα για 10 περίπου λεπτά, να μείνει με το λάδι της.
- Παίρνουμε μια φέτα μελιτζάνας βάζουμε μια λεπτή λωρίδα ζαμπόν, ένα μπαστουνάκι από τυρί και τυλίγουμε σε ρολάκι.
- Βάζουμε σε ένα πυρέξ λίγη από την σάλτσα ,τα ρολάκια σε σειρές και επάνω σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
- Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και το ξαναβάζουμε για 5 λεπτά να λιώσει το τυρί.