Νηστήσιμα τσουρέκια
Για το προζύμι:
- 2 κύβοι νωπής μαγιάς 50 γρ.
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
- 4 κουτ. σούπας Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
Για τη ζύμη:
- 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 1 βανίλια
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
- 1 και 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 λίτρο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 1.150 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι...,Για το προζύμι:
- 2 κύβοι νωπής μαγιάς 50 γρ.
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
- 4 κουτ. σούπας Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
- Για το προζύμι: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο χλιαρό νερό (35ºC). Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατεύουμε το χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 20΄.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη (σε θερμοκρασία δωματίου πάντα) σε λεκάνη, εκτός από το αλεύρι και το προζύμι. Τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι. Τα δουλεύουμε με το χέρι. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου 1 ώρα με 1 ώρα και 30΄. Έπειτα τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε. Τα αφήνουμε στο ταψί να φουσκώσουν για τουλάχιστον 20΄. Τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 35΄.
Εγώ απο πανω εβαλα κ μαρμελάδα ροδάκινο για να γυαλίζει.
Από argiro.gr