Ντολμαδάκια
- 1 κιλό κιμά
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα (πλυμένο και στραγγισμένο)
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο και λίγο μαϊντανό
- 1 1/2 φλιτζάνι ώριμες ντομάτες ξυσμένες
- 1 κ.σ. αλάτι, λίγο πιπέρι και κύμινο
- ¾ του φλιτζανιού λάδι
- Πιπεριές, κολοκυθάκια πλυμένα και ανοιγμένα για γέμισμα
- Ντομάτα ξυσμένη έξτρα για τον πάτο και πάνω από τα ντολμαδάκια
- 2 κ.σ. φυτίνη
- 1 ½ ποτήρι νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κύβο λαχανικών
- 1 μικρό πιάτο για σκέπασμα
- Κληματόφυλλα
- Παίρνουμε την κατσαρόλα και βάζουμε στον πάτο κληματόφυλλα τα οποία έχουμε ζεματίσει για ένα-δυο λεπτά σε νερό που βράζει
- Ρίχνουμε λίγη ξυσμένη ντομάτα
- Γεμίζουμε με τη γέμισή μας τα λαχανικά και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας με τα καπάκια τους να βλέπουν στα τοιχώματα της κατσαρόλας
- Κάνουμε ένα-δυο σχισμές με το μαχαίρι, αν οι πιπεριές μας είναι χοντρόφλουδες
- Τυλίγουμε με τη γέμιση τα κληματόφυλλα και τα βάζουμε από πάνω
- Έπειτα ρίχνουμε την ξυσμένη ντομάτα και ρίχνουμε το νερό μας με τον κύβο και τις 2 κουταλιές από το βούτυρο
- Βάζουμε στο μέγιστο τη θερμοκρασία της εστίας μας και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε στο μισό και ταυτόχρονα βάζουμε ένα πιατάκι από πάνω
- Ψήνουμε περίπου ένα μισάωρο
- Σε πιάτο παίρνουμε ένα ντολμαδάκι το ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το ρύζι
- Με τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου σουρώνουμε τα ντολμαδάκια μας, ώστε να μην λασπώσει το ρύζι μας
- Εάν θέλουμε γεμίζουμε και μελιτζάνα και κρεμμυδάκια
- Το καλοκαίρι στη γέμισή μας ξύνουμε και μια μελιτζάνα μέσα
- Μπορούμε να ελαττώσουμε το λάδι μας ή να βάλουμε λάδι αντί για μαγειρικό λίπος
Καλή μας Όρεξη !




