Πασχαλινά Μυρωδάτα Τσουρέκια
- 4 Κιλα αλευρι
- 200 γρ. Μαγια φρεσκια
- 1.500 γρ. γαλα (χλιαρο)
- 2 φλυτζανια νερο (χλιαρο)
- 10 αυγα
- 1 κιλο ζαχαρη και μια φλιτζανα
- 2 πορτοκαλια χυμο και ξυσμα
- 2 σακουλακια κακουλε
- 2 σακουλακια μαχλεπι
- 500 γρ βουτυρο
- 1 κουπα Ηλιελαιο
- 1 κ.σ. αλατι
- Μια λεκανη τον 10 Λιτρων
- Βαζω το αλευρι στην λεκανη, κανω λακουβιτσα και θρουλαω την μαγια, με το χλιαρο νερο , βαζω 3 με 4 κουταλιες ζαχαρη και παιρνω απο τις ακρες λιγο αλευρι και ανακατεύω να λιωσει η μαγια. Το πασπαλιζω λιγο με αλευρι απο πανω και το σκεπαζω με μια πετσετα και το βαζω σε ζεστο μερος να ξερουραστει για περιπου 20 λεπτα.
- Τωρα μας εχει φουσκωσει και βαζουμε το χλιαρο γαλα, βουτυρο , τα αυγα, τα μπαχαρικα , την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμο, το ξυσμα, το λαδι, το αλατι (στο αλευρι ανακατωμα) και ανακατευουμε με μια κουταλα,να ενωθουν ολα καλα. Μετα συνεχιζω με το χερι να ανακατευω απο κατω επανω, δηλαδη ανασηκωνω ετσι κατα τις Ινες στην ζυμη μου.
- Λαδωστε λιγο το χερι σας και να μην κολλαει η ζυμη, αν χρειαστει βαλτε λιγο αλευρι ακομα, αλλα παντα σιγα σιγα, οχι μονομιας.
- Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει στη λεκάνη περίπου μιά ώρα. Μετά πλάθουμε τσουρέκια, τα βάζουμε σε φόρμες για να μην απλώσουν, τα αφήνουμε να ανέβουν , αλείφουμε με αραιωμένο αυγό με γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. στον αέρα, 30 λεπτά περίπου.
Εγω εκανα ενα γεμιστο με παπαρουνοσπορο, επιθυμια του συζυγου, με σταφιδες και ξυστό μαρσιπαν (αμυγδαλόπαστα). Το τσουρέκι με τον παπαρουνοσπορο το άνοιξα με το ξύλο κουζίνας, περίπου 1 πόντο. Έβαλα το παπαρουνοσπορο, με σταφίδες και μάρσιπαν τριμμένη και το τύλιξα και το έκοψα στους 3 πόντους φέτες. Και το έβαλα στην φόρμα και ακολούθησα τη διαδικασία όπως τα τσουρέκια τα άλλα.