Πένες ογκρατέν
- 500 γρ πένες.
- 1/2 κιλό τυριά διάφορα μαλακά( κασέρι,γκούντα, ρεγκάτο)
- 300 γραμμάρια ζαμπόν σπάλα χοντροκομμένο.
- 1 κουταλιά κοφτή βούτυρο τύπου Κερκύρας.
- 2 κρέμες γάλακτος μικρές.
- 1 ποτήρι νερού γάλα εβαπορέ αδιάλυτο.
- 1/2 κούπα μανιτάρια κονσέρβα κομμένα και ελαφρά σοταρισμένα σε 2 κουταλιές λάδι.
- Αλάτι.
- Βράζουμε τις πένες αλ ντεντε σε αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε , και προσθέτουμε το βούτυρο, τα τυριά χοντροκομμένα ,το ζαμπόν σε κομμάτια ,και τα σοταρισμένα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε το μείγμα σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί, ή μέτριο πυρέξ και περιχύνουμε με το γάλα.
- Χτυπάμε τις κρέμες γάλακτος για λίγο να αφρατέψουν και καλύπτουμε το μείγμα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγα τριμμένα τυριά .
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για 40 λεπτά περίπου.
Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πένες με λαζάνια ή σέλινο .
Κοραλλάκι Ογκρατέν