Ψωμάκια μαργαρίτες
- 500 + 50 γρ. αλεύρι,
- 1 φακελάκι μαγιά,
- 1 κ.σ. ζάχαρη,
- 1 κ. γλ. αλάτι,
- 50 ml γάλα,
- 50 ml λάδι.
Για επάλειψη:
- 1 κ.σ. γάλα,
- 1 κ.σ. λάδι,
- 1 κρόκο αυγού.
Γέμιση:
- 2 κ. ζάχαρη καστανή ,
- 1 κ. γλ. κανέλα,
- μερέντα ή μαρμελάδα,
- λίγο λιωμένο βιτάμ.
- Ζεσταίνουμε το γάλα, ρίχνουμε την μαγιά να διαλυθεί, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να χλιαρύνει.
- Σε μπολ ρίχνουμε τα 500 γρ. αλεύρι με το αλάτι και το λάδι, προσθέτουμε το μείγμα γάλα-μαγιά και ζυμώνουμε σιγά σιγά μέχρι να αποκτήσουμε ελαστική ζύμη, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 1 ώρα.
- Ξεφουσκώνουμε το ζυμαράκι μας, χωρίζουμε σε 2 μέρη το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Από κάθε μέρος φτιάχνουμε 8 μέτριες μπάλες ζύμης και 8 μικρές σε μέγεθος καρυδιού που θα μπουν στο κέντρο . Παίρνουμε μια μια τις μικρές, τις ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας και βάζουμε από μισό κουταλάκι γλυκού μερέντα ή μαρμελάδα , κλείνουμε πάλι σε μπαλίτσα, βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
- Ανοίγουμε σε φυλλαράκια τις μεγαλύτερες μπάλες ζύμης, σε αλευρωμένη επιφάνεια, τις αλείφουμε με βιτάμ ή λάδι, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα που έχουμε ενώσει σε μπολ. Με μαχαιράκι κόβουμε λωρίδες χωρίς να φτάνουμε στις άκρες του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό. Παίρνουμε τα ρολάκια που φτιάξαμε και τα τοποθετούμε γύρω από τις μικρές μπάλες ζύμης σχηματίζοντας ένα λουλούδι.
- Χτυπάμε σε μπολ τον κρόκο αυγού με το λάδι και τα γάλα, αλείφουμε τα ψωμάκια μας, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε άλλα 30 λεπτά να ξεκουραστούν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 15-20 λεπτά να ροδίσουν.
Είναι πολύ νόστιμα για κολατσιό των παιδιών, για το καφεδάκι μας , για όλες τις ώρες! Η αρχική συνταγή είναι απλά ψωμάκια εγώ είπα να τα κάνω πιο νόστιμα και πρόσθεσα ζάχαρη-κανέλα και μερέντα.
Η συνταγή εδώ