Ψωμί μπύρας
- 280 ml μπύρα
- 20 γρ. μαγιά φρέσκια
- 280 ml ζεστο νερό
- 600 γρ. αλευρι για όλες τις χρήσεις
- 500 γρ. Αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 φάκελο της Maggi κρεμμυδόσουπα
- 3 κ.σ. λαδι
- 3 κρεμμύδια, αν υπάρχουν ψητά προαιρετικα
- Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη και με τον γάντζο του μίξερ ή της μηχανής τα ζυμώνουμε ή και με τα χέρια αν θέλουμε . Ζυμώνουμε καλά και το αφηνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει σκεπασμένο με μια σακούλα η μεμβράνη για να μην ξεραθει η επιφάνεια της ζυμης. Μετα αλευρωνουμε τον παγκο εργασίας και κανουμε ενα καρβελακι
- Σε μια λεκάνη βαζουμε μια πετσέτα κουζίνας και αλευρωνουμε με αρκετό αλευρι, το βαζουμε μεσα το ψωμι, αλευρωνουμε την επιφάνεια, σκεπαζουμε με πετσέτα και αφηνουμε σε ζεστο μέρος για 45 λεπτα να φουσκώσει.
- Εγώ εβαλα στο φουρνο την γαστρα να κάψει με το καπάκι της στους 250 βαθμούς και μετα εβαλα μεσα στη γαστρα μια λαδοκολλα και με την βοήθεια της πετσετας έριξα το ψωμι μεσα.
- Εψησα για 30 λεπτα με το καπάκι, μετα το έβγαλα και κατέβασα την θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και εψησα για αλλα 20 λεπτα χωρις καπάκι.