Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Ψωμί Χωριάτικο

recipe image
Προστέθηκε απόBianka, Κυριακή, 09 Νοέμβριος 2014
none
Περιγραφή

Ένα νοστιμότατο ψωμάκι με προζύμι και αλεύρια σίκαλης και ντίνκελ.

Συστατικά

προζύμι

  • 200 γρ. Άλευρα σίκαλης Τύπου 1150
  • 200 γρ. Νερο χλιαρο
  • 50 γρ. προζυμι

Για το ψωμί

  • 400 γρ. Αλευρι σικαλης τύπου 1150
  • 200 γρ. αλευρι ντινκελ τύπου 630
  • 320 γρ. νερο χλιαρο η ξυνογαλο
  • 20 γρ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. αλεσμένα σπορακια απο κόλιανδρο, κύμινο και μάραθο (προαιρετικά) εγω βάζω παντα
  • Και 10 γρ φρέσκια μαγιά (προαιρετικά) εγω βάζω για πιο γρήγορο φούσκωμα
Οδηγίες
  1. Μια μέρα πριν κανουμε το προζυμι. Με τα τρία πρώτα υλικα κανουμε μια ζυμη, την σκεπαζουμε με μια μεμβράνη και την αφηνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 16 ώρες δηλαδη αποβραδίς.
  2. Την άλλη μέρα θα εχει φουσκωσει αρκετα. Παιρνουμε απο τη ζυμη 50 γρ και την κρατάμε σε βαζάκι για την άλλη φορα που θα ξαναφτιάξουμε ψωμι και το βαζουμε σε ψυγείο.
  3. Τωρα βαζουμε ολα τα αλλα υλικα σε μια λεκάνη του μιξερ και τα ζυμωνουμε με το γαντζο, η ζυμη κολλαει πολύ. Αφηνουμε σε ζεστο μέρος σκεπασμενο με μια σακούλα ναυλον για 50 λεπτα.
  4. Μετα πασπαλιζουμε αρκετό αλευρι σε πάγκο εργασίας και διπλώνουμε τη ζυμη οπως διπλώνουμε ενα γράμμα για 4-5 φορές Και παντα πασπαλιζουμε με αλευρι. Η ζυμη ακομη κολλαει ...... δεν ζυμωνουμε, την πατάμε μονο με τις αλευρωμένους παλάμες μας και το κανουμε ενα καρβελάκι.
  5. Σε μια λεκάνη βαζουμε μια πετσέτα κουζίνας ριχνουμε αρκετό αλευρι. Βαζουμε το καρβελάκι πασπαλιζουμε πάλι με αρκετό αλευρι, σκεπαζουμε με την πετσέτα και με την σακούλα και αφηνουμε σε ζεστο μέρος να φουσκωσει. Αν έχουμε βαλει μεσα μαγιά θα χρειαστη 1 ώρα. Αν δεν έχουμε βαλει μαγιά μεσα θα χρειαστει 2 μεχρι 4 ώρες.
  6. Ανάβουμε τον φουρνο στους 250°Βαθμούς, βαζουμε και την γαστρα με το καπάκι της, οταν κάψει Καλα βγαζουμε την γαστρα απο τον φουρνο, ριχνουμε το ψωμι μεσα, σκεπαζουμε με το καπάκι και ψηνουμε το ψωμι μας στους 250 βαθμούς για 30 λεπτα.
  7. Μετα βγαζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρις καπάκι για αλλα 25-30 λεπτα στους 200 βαθμούς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ζυμη κολλαει ,δεν θα βάλετε αλλο αλευρι, πρέπει να ειναι ετσι υγρή. Με την βοήθεια μια σπάτουλας και με τις παλάμες σας θα την διπλώνετε.

Σχόλια
Μεταφορά στην κορυφή