Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

2820-mpampasroymi.jpg
Μπαμπάς με ρούμι



Ψωμιά στο σπίτι

recipe image
Προστέθηκε απόΕ.Φ., Τρίτη, 22 Φεβρουάριος 2011 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 1 χρήστες ψήφισαν
none
Περιγραφή

Μοσχομυριστά ψωμιά στο σπίτι!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
4 φραντζόλες του μισού κιλού
  • 40 γραμμάρια νωπή μαγιά.
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη.
  • 4 κουταλάκια ζεστό νερό.
  • 1 κουταλιά αλάτι.
  • 1& 1/2 κιλό σκληρό  αλεύρι.
  • 2 κουταλιές λάδι.
  • 3 ποτήρια χλιαρό νερό.
  • Λάδι για τις φόρμες.
Οδηγίες
  1. Τρίβουμε την μαγιά με τα δάχτυλα μας.Την βάζουμε σε μπόλ με 1 κουταλάκι ζάχαρη, και 4 κουταλάκια νερό χλιαρό. Ανακατεύουμε τα υλικά αυτά μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή. Αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει η μαγιά.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι  σε ζεσταμένο μεγάλο σκεύος, βάζουμε και το άλλο κουταλάκι ζάχαρη και τις 2 κουταλιές λάδι.
  3. Κάνουμε με τα δάχτυλα μια τρύπα στο κέντρο του μείγματος και βάζουμε μέσα την μαγιά. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά ρίχνοντας σταδιακά το χλιαρό νερό και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά και η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
  4. Μεταφέρουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Καθαρίζουμε την λεκάνη απο τα υπολείμματα της ζύμης και  την αλείφουμε με λάδι. Μαζεύουμε την ζύμη σε μπάλα ,την βάζουμε στην λεκάνη και την σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα,και την βάζουμε σε ζεστό μέρος.Την αφήνουμε σκεπασμένη ώσπου να φουσκώσει 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου
  5. .Όταν η ζύμη φουσκώσει την βγάζουμε από το μπώλ και την ζυμώνουμε δυνατά 5 λεπτά να βγεί ο αέρας  και να στέκεται ,οπότε είναι έτοιμη για πλάσιμο.
  6. Κόβουμε την ζύμη με το μαχαίρι σε 4 ίσια κομμάτια και τα πλάθουμε να γίνουν μακρόστενα. Αλείφουμε με λάδι τις φόρμες η ταψιά και βάζουμε εκεί την ζύμη.Την αφήνουμε να φουσκώσει καλά.
  7. Ψήνουμε τα ψωμιά σε φούρνο ζεστό 15 λεπτά στους 140 βαθμούς και μετά άλλη μισή ώρα στους 230 βαθμούς.
  8. Το ψωμί είναι έτοιμο όταν έχει πάρει σκούρο χρυσόξανθο χρώμα και ακούγεται ένας ξερός κρότος όταν το χτυπάμε από κάτω με την γροθιά μας.
Λίγα μυστικά ακόμα
  • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή ,αν είναι σκληρή δεν μπορεί να φουσκώσει.
  • Πάντα σκεπασμένη όταν φουσκώνει.
  • Να μην ζεσταθεί πολύ γιατί θα έχει τραχιά υφή το  ψωμί μας. Ούτε να συντομεύσουμε το χρόνο φουσκώματος ούτε να τον καθυστερήσουμε.
Σχόλια
Σχόλιο από Margo , Παρασκευή, 25 Φεβρουάριος 2011 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Πολύ λαχταριστά φαίνονται τα ψωμιά σου Ειρήνη. Τίποτα καλύτερο από τις σπιτικές δημιουργίες!!
Μεταφορά στην κορυφή