Ρεβιθοκεφτεδάκια με 2 σάλτσες
- 2 κούπες ρεβίθια βρασμένα
- 1-2 αυγά
- ¼ κούπας αλεύρι ΓΟΧ
- 1 κ.γλ. κύμινο τριμμένο
- Μισό κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- Μισό κ. γλ. Μπέικιν πάουντερ
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κ.σ. μαϊντανό
- Αλάτι
- Λάδι για τηγάνισμα
Για το πρώτο ντιπ
- 2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες
- 2 κ.σ. λάδι
- 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γλ. μαϊντανό ψιλ/νο
- Αλάτι και 1 πρέζα ζάχαρη
Για το δεύτερο ντιπ
- Μισό γιαούρτι
- 1 κ.σ. μαγιονέζα ή φιλαδέλφεια τυρί
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
- 1 κ.γλ. άνηθο ψιλ/νο
- Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα ρεβίθια, τα αυγά και το αλεύρι και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Το αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, το μπέικιν, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά. Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια και τα έχουμε να περιμένουν.
- Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει καλά και ρίχνουμε τα κεφτεδάκια και τα αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις 2 πλευρές. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.
- Για το πρώτο ντιπ: Βάζουμε τις ντομάτες στο μπλέντερ, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Το πολτοποιούμε και μετά ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και το Μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
- Για το δεύτερο ντιπ: ανακατεύουμε απλώς όλα τα υλικά και σερβίρουμε
Για να γίνουν ομοιόμορφα τα κεφτεδάκια μας, βρέχουμε πού και πού τα χέρια μας με λίγο νερό. Το μέγεθος είναι σαν μικρό καρύδι.
Μπορούμε να κρατήσουμε μια ποσότητα βρασμένα ρεβίθια, την ημέρα που ετοιμάζουμε ρεβύθια σούπα- πριν ρίξουμε μέσα τα υλικά μας για τη σούπα- και να τα φυλάξουμε σε τάπερ στο ψυγείο και να τα μαγειρέψουμε τις επόμενες μέρες.
Συνταγή της Μυρσίνης