Σαλονικιό κέικ μέ κεράσια

Τα γλυκά που έχουν φρέσκα φρούτα μου αρέσουν πολύ. Όταν μου έδωσε τη συνταγή αυτή με τα φρέσκα κεράσια η Νιόβη Βανδή, την έφτιαξα, μας άρεσε πολύ και τη μοιραζόμαστε μαζί σας!
- 1 φλ. τσαγιού αλεύρι
- 1/3 φλ μαργαρίνη ή φυτίνη
- 2/3 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. γάλα
- 2 αυγά
- λίγη βανίλια
- 2 καί 1/2 κουταλάκια κοφτά μπέϊκιν
- μιά πρέζα αλάτι
Για το ταψάκι
- 3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
- 1/2 φλ.τσ.ζάχαρη
- 3 φλ.ζεματισμένα κεράσια χωρίς κουκούτσια καί λίγο ζουμί από τά κεράσια.
- Μέσα σέ μικρό στρογγυλό καί ρηχό ταψί ρίχνουμε: το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα ζεματισμένα κεράσια.
- Δουλεύουμε στο μίξερ τό βούτυρο καλά, ρίχνουμε τή ζάχαρη, αλάτι, τ' αυγά χτυπημένα μέ τήν βανίλια, το γάλα καί λίγο λίγο τό αλεύρι μέ τήν μπέϊκιν.
- Ολο αυτό τό μείγμα τό ρίχνουμε πάνω από τά κεράσια.
- Τό ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου σε αντιστάσεις καί αφού κρυώσει τό αναποδογυρίζουμε σέ μιά πιατέλα.
- Τό ταψί συνήθως στρογγυλό γιά νά φανεί, σάν τούρτα..
- Στη συνταγή αυτή έκανα μικρές αλλαγές που δεν πιστεύω ότι αλλάζει το αποτέλεσμα της συνταγής. Αφορά στον τρόπο που μπήκαν τα κεράσια στη συνταγή.
- Αντί να ζεματίσω τα κεράσια, όπως λέει η συνταγή, προτίμησα να τα σοτάρω για 3-4 λεπτά με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Τα κεράσια μαλάκωσαν άφησαν λίγα υγρά και μπήκαν στον πάτο της φόρμας μαζί με λίγο από το ζουμί τους, όχι όλο
- Το υπόλοιπο ζουμί που περίσσεψε, το έβρασα 2-3 λεπτά ακόμα σε μέτρια φωτιά και με αυτό περίχυσα το κέικ μου. Φυσικά θα μπορούσαμε να ρίχνουμε το ζουμάκι του κερασιού σε πάνω σε κάθε ένα κομμάτι κατά το σερβίρισμα.
- Εγώ χρησιμοποίησα μακρόστενο ταψάκι και μου βγήκε λίγο πιο παχύ το κέικ, αλλά σας διαβεβαιώ , ότι ήταν τόσο αφράτο, σαν αφρός.
- Τα κουκούτσια τα αφαιρούμε με το εργαλείο ή με φουρκέτα.
- Ένας όμορφος τρόπος σερβιρίσματος είναι και με παγωτό βανίλια- κεράσι.
- Για να δούμε αν έχει ψηθεί προς το τέλος κάνουμε το έλεγχο με το μαχαίρι και αν βγει καθαρό το κέι κ μας είναι έτοιμο.
Εύγε!!!!!
