Σιροπιαστό σοκολατένιο κέικ
- Μισή κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα γάλα
- 2 αυγά
- 1 και ¾ κούπας αλεύρι κοσκινισμένο
- ¼ κούπας κακάο
- 1, 5 κ.σ. μπείκιν πάουντερ
- 1 βανίλια
Σιρόπι σοκολάτας
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 100 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
- 2 κ.σ. κακάο
- 2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι (προαιρ.)
- Ανακατεύουμε σε μπολ το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν, το κακάο και τη βανίλια.
- Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά 1-1, το γάλα και το μείγμα του αλευριού και το χτυπάμε ακόμα 2 λεπτά.
- Παίρνουμε με μακρόστενη φόρμα ψωμιού και τη στρώνουμε με λαδόκολλα, ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα και το ψήνουμε στους 175ο για 50 με 60 λεπτά. Δοκιμάζουμε με το μαχαίρι, και αν είναι υγρό, τότε ψήνουμε για κανένα 5 λεπτο ακόμα.
- Όταν βάλουμε το κέικ στο φούρνο φτιάχνουμε το σιρόπι σοκολάτας.
- Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κακάο και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα κουζίνας μέχρι να διαλυθεί, προσθέτουμε και την κουβερτούρα να λιώσει στο σιρόπι.
- Αφήνουμε το σιρόπι να χλιαρύνει ή και να κρυώσει και όταν βγει το κέικ από το φούρνο και όπως είναι μέσα στη φόρμα το περιχύνουμε με το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Το διατηρώ στο ψυγείο λόγω της ζέστης και το σερβίρω με παγωτό βανίλια.
- Μπορούμε τη σάλτσα σοκολάτας να τη βάλουμε σε βάζο και να περιχύνουμε παγωτά, γλυκά, βάφλες κ. ά.
- Μπορούμε να βάλουμε λιγότερη ζάχαρη, αν δεν το θέλουμε πάρα πολύ γλυκό το κέικ μας με το σιρόπι.
- Συνταγή από το Realfood.
Διορθώθηκε στη συνταγή η ζάχαρη στο σιρόπι σε μια κούπα.....θεωρώ ότι είναι πολύ γλυκό.