Σοκολατένιος χαλβάς
- 3,5 κούπες νερό
- 400 γρ. ζάχαρη (2 κούπες)
- 1 φέτα λεμόνι
- ¾ της κούπας λάδι
- 300 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- Μισή- μία κουβερτούρα σοκολάτα σε κομματάκια μικρά ή 1 συσκευασία σταγόνες σοκολάτας
- σιρόπι σοκολάτας
- (Προαιρετικά) καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και χοντροσπασμένους
- (Προαιρετικά) 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- Σε μια κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 6 - 7 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μέτριο σιρόπι και το αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα. Τα καβουρδίζουμε για 5 - 6 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα. Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και την κανέλα, αν βάλουμε, και συνεχίζουμε το καβούρδισμα για 1 - 2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο λιγο το σιρόπι, ανακατεύοντας και με προσοχή. Ανακατεύουμε δυνατά με την ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε ένα λασπώδες μείγμα. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε 2-3 λεπτά το χαλβά μας να κρυώσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα μας και ανακατεύουμε απαλά το μείγμα με την ξύλινη κουτάλα και για λίγο ίσα ισα να «λερωθεί» από τη σοκολάτα ο χαλβάς και να κάνει νερά κατά τόπους. Δεν το θέλουμε όλο σοκολατένιο, αλλά με νερά.
- Βάζουμε το χαλβά μας σε μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση ή και σε ατομικά φορμάκια ή σε μακρόστενη φόρμα του ψωμιού. Αφήνουμε να κρυώσει περίπου 1 ώρα, ξεφορμάρουμε και ραντίζουμε με σιρόπι σοκολάτας και έξτρα κουβερτούρα.
Δεν ανακατεύουμε πολύ το χαλβά, για να μπορέσει να αποκτήσει όψη "μαρμαρέ".