Σολομός μυρωδάτος στο φούρνο
Νοστιμιά σε αυτήν τη συνταγή δίνει η σάλτσα με τα μυρωδικά, συνοδεύεται με τα λαχανικά του.
- 2 φιλέτα σολομού
- 2 καρότα σε λεπτά μπαστουνάκια
- 2 κολοκυθάκια, σε λεπτά μπαστουνάκια
- 2 πατάτες σε λεπτά μπαστουνάκια
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη σάλτσα
- τα φύλλα από ¼ ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένα
- τα φύλλα από ½ ματσάκι άνηθο χοντροκομμένα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ. σούπας μουστάρδα
- 3-4 αντσούγιες διατηρημένες στο λάδι
- αλάτι, πιπέρι
- ¼ φλιτζ. τσαγιού λάδι
- κόκκινο πιπέρι για πασπάλισμα
- Κόβουμε τα λαχανικά μας σε μπαστουνάκια εύκολα και γρήγορα αν έχετε το εξάρτημα του πολυμίξερ, ειδάλως μικρά μπαστουνάκια με το χέρι.
- Σάλτσα: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και ίσως χρειαστεί λίγο νερό.
- Απλώνουμε τα κομμένα λαχανικά σ’ ένα ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση, τα περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Τα φουρνίζουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο .
- Βάζουμε τα φιλέτα σολομού σε ένα βαθύ μπολ, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για όση ώρα ψήνονται τα λαχανικά περίπου 15 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και βάζουμε πάνω στα λαχανικά τα φιλέτα του σολομού με τη σάλτσα τους. Αλλάζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ και ψήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά τα ψάρια από κάθε πλευρά, ώσπου να ψηθούν.
- Ξεφουρνίζουμε το φαγητό, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με το ξύσμα και το κοκκινοπίπερο και σερβίρουμε.
Ευωδιαστή η συνταγή αυτή της Ντ. Νικολάου