Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Αφιερώνω
mihirmane 5.6.2020 6:36
Απ:Mικρές και σύντομες συνταγές
M_nis27 26.3.2020 0:48
Απ:Γιορτή !
M_nis27 26.3.2020 0:44
Μπισκότα πραλίνας
M_nis27 26.3.2020 0:40
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
M_nis27 26.3.2020 0:21
Απ:Mικρές και σύντομες συνταγές
M_nis27 16.3.2020 17:29
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
M_nis27 16.3.2020 16:58
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
M_nis27 16.3.2020 10:07
Απ:Να σας γνωρίσω τον Κύριο;
Bianka 1.1.2020 21:45
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Σπιτάκι του Παραμυθιού

recipe image
Προστέθηκε απόMargo, Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 11 χρήστες ψήφισαν
none
Περιγραφή

Ένα Σπιτάκι γλύκισμα, αφιερωμένο σε όλη την παρέα των "Μαγειρικών Διαδρομών" !!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
1 μεγάλο Σπιτάκι

Μπισκότα «τοίχοι» και «σκεπές»

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1 κούπα ζάχαρη καστανή
  • 4 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο (προαιρετικό)
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1 ½ κούπα μέλι
  • 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Γλάσο 1

  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. νερό

Γλάσο 2  (δυνατό)

  • 2 ασπράδια αυγού
  • 3 Κούπες ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια

 

  • Πατρόν από αντικολλητικό χαρτί
  • Ζαχαρωτά και καραμέλες της αρεσκείας μας
Οδηγίες



Μπισκότα «τοίχοι» και «σκεπές»

  1. Στο μπολ του μίξερ  χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν.  (Αν δείτε πως η καστανή ζάχαρη δεν έχει λιώσει καλά μην ανησυχήσετε, όταν μπουν και τα υγρά υλικά στο τέλος, θα έχουν όλα ομογενοποιηθεί).
  2. Προσθέτουμε την κανέλα και το αλάτι.
  3. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αυγά και το μέλι.
  4. Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και  προσθέτουμε κι αυτό το μίγμα σε δόσεις στο μίξερ. Σε αυτό το σημείο χρησιμοποιούμε το γάντζο (το εξάρτημα του μίξερ) για να αναμίξει και να ενοποιήσει καλά τη ζύμη.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.
  6. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι -επάνω σε αντικολλητικό χαρτί- σε φύλλο πάχους 0,50 εκατ. Από το κάθε φύλλο θα κόψουμε 1 σετ από κάθε πατρόν.
  7. Έχουμε κόψει 3 πατρόν για : α) μπροστινό & πίσω τοίχο, β) πλαϊνούς τοίχους και γ)  σκεπή από αντικολλητικό χαρτί σε όποιες διαστάσεις επιθυμούμε.
  8. Προτεινόμενες διαστάσεις σπιτιού είναι οι παρακάτω (βλ. & φωτογραφία): Να διευκρινίσω ότι από το κάθε πατρόν θα κόψουμε από δύο ίδια σχήματα, βλ. φωτογραφία.
α) Μπροστινός & πίσω τοίχος :  Ένα πολυγωνικό πατρόν που ξεκινά από τετράγωνο 15x15 εκ.
και καταλήγει σε μύτη με 10x10 εκ.
β) Πλαϊνοί τοίχοι : Ένα τετράγωνο πατρόν 15x15 εκ.
γ) Σκεπή : Ένα ορθογώνιο πατρόν 15x20 εκ.

9.  Αφού κόψουμε τα κομμάτια μας μπορούμε πριν τα ψήσουμε να κόψουμε πόρτες  και παράθυρα, 
είτε με το μαχαίρι, είτε με κάποιο κουπ-πατ, καθώς κι ό,τι άλλο επιθυμούμε με τη ζύμη που θα 
περισσέψει, όπως ελατάκια, φράχτες, αστεράκια κλπ.

10.  Ψήνουμε τα κομμάτια σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 15 λεπτά,  τα αφήνουμε να
κρυώσουν για λίγο στο χαρτί (αν τα μετακινήσουμε αμέσως υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσουν) και
μετά σε σχάρα. Αν τα φτιάξουμε το πρωί, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά μέχρι το βράδυ πριν τα
συναρμολογήσουμε.


Συναρμολόγηση
  1. Φτιάχνουμε μια δόση απλού γλάσου αναμιγνύοντας την άχνη με το νερό.  Με αυτό το μίγμα φτιάχνουμε οτιδηποτε διακοσμητικό επιθυμούμε επάνω στα μπισκότα. Εγώ έφτιαξα την κουρτίνα του πλαϊνού τοίχου, πασπάλισα καραμελάκια, έβαλα και δύο στις άκρες και το άφησα για λίγο να στεγνώσει.
  2. Φτιάχνουμε μια δόση δυνατού γλάσου: Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για λίγο, προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια χτυπώντας για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το γλάσο.  Θέλουμε ένα πυκνό μίγμα, που να στέκεται και να μπορεί όμως εύκολα να βγαίνει από μέτρια και μικρή μύτη κορνέ. Με αυτό το γλάσο και με την μικρή μύτη του κορνέ γλασάρουμε εξωτερικά διακοσμητικά στα μπισκότα.
  3. Με τη μέτρια ή μεγάλη μύτη του κορνέ βάζουμε γλάσο στις ακριανές εσωτερικές πλευρές του μπροστινού και του πλαϊνού τοίχου και τα κολλάμε. Τα ακουμπάμε στον πάγκο μας κανονικά όπως θα είναι το σχήμα τους  και τοποθετούμε ένα με δύο ποτήρια ή εσωτερικά κι εξωτερικά για να στηρίζονται τα κομμάτια μέχρι να σφίξουν.  Συνεχίζουμε κολλώντας και τον δεύτερο πλαϊνό τοίχο.  Κατά τον ίδιο τρόπο κολλάμε και τον πίσω τοίχο.
  4. Αφήνουμε 1 ώρα να κολλήσουν καλά και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο κολλώντας ένα ένα τα κομμάτια της σκεπής. Αφήνουμε να κολλήσουν καλά μέχρι την άλλη ημέρα.





Διακόσμηση

  1. Παίρνουμε ένα δίσκο χάρτινο ή πλαστικό και ακουμπάμε το σπιτάκι.
  2. Ακόμη, μια έξυπνη ιδέα –πριν ακουμπήσουμε το σπιτάκι μας- είναι να βάλουμε ένα ωραίο δώρο (το μέγεθός του να χωρά εύκολα κάτω από το σπιτάκι) επάνω στη βάση μας και από πάνω να τοποθετήσουμε το σπιτάκι μας. Είναι μια  ωραία έκπληξη για τον παραλήπτη, όταν τρώγοντας κομμάτι κομμάτι, θα ανακαλύψει ότι υπάρχει και κάτι ακόμη μέσα στο σπιτάκι.
  3. Φτιάχνουμε δυνατό γλάσο, γεμίζουμε τον κορνέ και διακοσμούμε το σπιτάκι όπως επιθυμούμε. Μπορούμε και να χρωματίσουμε το γλάσο με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ξεκινάμε από τη σκεπή και καταλήγουμε στα υπόλοιπα.
  4. Στολίζουμε με καραμέλες, σοκολατάκια και παντός είδους ζαχαρωτά. Κολλάμε και την πόρτα που κόψαμε από ζύμη.
  5. Διακοσμούμε και τον γύρω χώρο με ζαχαρωτά αλλά και με όμορφα διακοσμητικά χειμωνιάτικα και Χριστουγεννιάτικα.
  6. Παίρνουμε μια μεγάλη λευκή διάφανη ζελατίνα, το περιτυλίγουμε για να διατηρηθεί και να μην σκονιστεί, και τελειώνουμε δένοντας με κορδέλες.
  7. Πριν ξεκινήσουμε τη διακόσμηση, μπορούμε να φτιάξουμε ένα κέικ και να το χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για να κάτσει επάνω το σπιτάκι μας. Σε αυτή την περίπτωση όμως χρειάζεται μικρότερου μεγέθους σπιτάκι για να είναι πιο ελαφρύ.

Λίγα μυστικά ακόμα



  • Τα μπισκοτένια σπιτάκια είναι ξενόφερτο έθιμο, είναι όμως τόσο γλυκά και όμορφα, που τα έχουμε προσαρμόσει πια και στις δικές μας συνήθειες.
  • Αυτή η συνταγή που σας παραθέτω είναι η βασική  αμερικάνικη συνταγή για gingerbread, χωρίς όμως ginger και μελάσα.
  • Την άλλαξα και προσάρμοσα τις αναλογίες των υλικών καθώς και την πυκνότητα της ζύμης στα Ελληνικά μας δεδομένα, για να τα προτιμήσουν πιο εύκολα και τα μικρότερα παιδιά.
  • Από την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε και Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα.

Σχόλια
Σχόλιο από Hlianna , Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Yπέροχο!!!!Τέλειο!!!!
Σχόλιο από Elefteria , Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
εχω παθει πλακα, τελειο!!!!!!!!!!!!
Σχόλιο από Bianka , Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Μαργκο μου δεν εχω λογια εισαι ΘΕΑ αχ επαθα πλακα τωρα !!!!μα τι ειναι αυτα τα Υπεροχα πραγματα; αχ και δεν εχω πολλα σκουφακια τα 5 ειναι λιγα 200 σου βαζω και ας μην τα εχω εδω
Σχόλιο από ΑΡΙΣΤΟΥΛΑ , Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Ειναι καταπληκτικη!!!!!!!!!!!!Δεν εχω λογια!!!!!!!!!!!!!!!!
Σχόλιο από marianta , Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Margo μου δε νομίζω ότι υπάρχουν λόγια που μπορούν να αποδώσουν το μέγεθος της δημιουργικότητάς σου. Το παραμυθένιο σπιτάκι σου μοιάζει σα να έχει βγει από παραμύθι.
Σχόλιο από Margo , Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2009
Σας ευχαριστώ πολύ!!!
Σχόλιο από Ροδάνθη , Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Χριστουγεννιάτικο Σπιτάκι Υπερπαραγωγή!!!!
Τέλειοοοοοοο!!!!!!!!!!!
Χίλια σκουφιά και για την αναλυτική περιγραφή σου !!!
Σχόλιο από afroditi , Τρίτη, 08 Δεκέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Μαργκο ... δεν εχω λόγια!!!!!!!!!!
Σχόλιο από Margo , Τρίτη, 15 Δεκέμβριος 2009
Η φωτογραφία από τη Mara που έφτιαξε το Σπιτάκι.

Image and video hosting by TinyPic
Σχόλιο από afroditi , Τετάρτη, 16 Δεκέμβριος 2009
Margo μου , σε λιγάκι θέλω να ξεκινήσω το σπιτάκι σε παρακαλώ 2 διευκρινήσεις!
1. κούπα = κουπά τσαγιού ή κλασική κόκκινη του νες καφε ?
2.αν δεν βάλω καστανή ζάχαρη , υπάρχει πρόβλημα ? η ποσότητα παραμένει η ιδια αν βάλω λευκή ?

ευχαριστώ :)))))
Σχόλιο από afroditi , Τετάρτη, 16 Δεκέμβριος 2009
Και κάτι ακόμα (συγνώμη σε ζάλισα) η ζύμη μας πρέπει να είναι τόσο "μαλακή" όσο στα κουλουράκια - μπισκότα πχ ?

και πάλι ευχαριστώ!
Σχόλιο από Hlianna , Πέμπτη, 17 Δεκέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Η φίλη μας η aggeliki, έφτιαξε το σπιτάκι με δικό της πατρόν αλλά με τις οδηγίες τις υπόλοιπες και τη συνταγή της Margo.Έβγαλε και φωτογραφία...
Image and video hosting by TinyPic
Σχόλιο από Margo , Πέμπτη, 17 Δεκέμβριος 2009
Afroditi, ως κούπα χρησιμοποιώ την κόκκινη κούπα του νες καφέ. Ζάχαρη λευκή μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί καστανής στην ίδια αναλογία. Η καστανή ζάχαρη είναι λιγότερο γλυκιά και πιο αρωματική για τη συγκεκριμένη συνταγή. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια, πρέπει να είναι μαλακιά και να πλάθεται, όπως στα κουλουράκια.
Σχόλιο από afroditi , Παρασκευή, 18 Δεκέμβριος 2009
Αγγελική τελειά τα σπιτάκια σου!!! μπράβο κ του χρόνου!
Μάρκο μου να σου πω ενα μεγάλο ευχαριστώ , για τις συμβουλές σου αλλά περισσότερο γιατι μοιράστικες μαζι μας αυτή την ΥΠΕΡΟΧΗ συνταγή και βασικά εισαι ο ηθικός αυτουργός για την λάμψη & την χαρά που ειδα στα μάτια του γιού μου όταν επιτέλους ολοκληρώσαμε το σπιτάκι! Να είσαι καλά! :))))
Σχόλιο από Margo , Δευτέρα, 21 Δεκέμβριος 2009
Οι φωτογραφίες από την Afroditi που έφτιαξε το Σπιτάκι.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Σχόλιο από Margo , Δευτέρα, 21 Δεκέμβριος 2009
Mara, Aggeliki, Afroditi, Μπράβο σας για τα Υπέροχα Σπιτάκια σας!!!
Σχόλιο από Hlianna , Τετάρτη, 30 Δεκέμβριος 2009
H φωτογραφία από την ΑΡΙΣΤΟΥΛΑ που έφτιαξε τη συνταγή.
Image and video hosting by TinyPic
Μεταφορά στην κορυφή