Σταφιδόπιτα
- 3 φλ. φαρίνα,
- 1 κ. γλ. αλάτι,
- 1 βανίλια,
- 1 κ. γλ. κανέλα,
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι,
- 1 1/2 φλ. ζάχαρη,
- 2 αυγά,
- 1 φλ. γάλα,
- 1 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη,
- 2 φλ. ξανθές σταφίδες μουλιασμένες σε 1 σφηνάκι κονιάκ ή στο χυμό,
- 1/2 φλ. καρύδια τριμμένα για το τέλος ή αμύγδαλα.
- Χτυπάμε στο μίξερ καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ρίχνουμε τις σταφίδες στο μείγμα και χτυπάμε όλα μαζί καλά.
- Προσθέτουμε τη φαρίνα εναλλάξ με το γάλα ,ρίχνουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια τα τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα.
- Ψήνουμε 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο. Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη.
Αν την φτιάξουμε νηστίσιμη θα αντικαταστήσουμε το γάλα με χυμό πορτοκάλι και το βούτυρο με λάδι, τα αυγά δεν θα μπουν. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πλεκτό σεμέν με αραιή πλέξη να βάλουμε πάνω στην πίτα μας και μετά να την πασπαλίσουμε με άχνη ώστε να έχουμε ένα ωραίο σχέδιο.