Το τσουρέκι μας
- 1 κιλο αλεύρι για τσουρέκια
- 42 γρ. φρέσκια μαγιά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1|2 λίτρου ζεστό γάλα εως 35 βαθμους περιπου
- 100 γρ. βούτυρο
- 2 αυγά
- 1 βανίλια φακελάκι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κρόκο για το άλειμμα
- φιλέ αμύγδαλα
- 1 κ,γλ. κακουλε
- 1 κ,γλ. μαχλεπι
- 1|2 κ,γλ. μαστιχα αλεσμενη με λιγη ζαχαρη
- Βαζουμε το αλευρι στον κουβα του μιξερ, κανουμε μια λακουβιτσα. Ανακατεύουμε την μαγιά με 1 κ,σ. από τη ζαχαρη. Ριχνουμε την αραιωμενη μαγια μεσα στην λακουβιτσα στο αλευρι, ριχνουμε λιγο απο το γαλα και ανακατευουμε να γινει ενας μικρός χυλος. Το σκεπαζουμε με λιγο αλευρι το αφηνουμε ετσι για 5 λεπτα.
- Με ενα πιρουνι χτυπαμε λιγο τα αυγα. Ριχνουμε μεσα στο ζεστο γαλα το βουτυρο να διαλυθεί και αυτό. Προσθέτουμε τωρα το ζεστό βουτυρογαλο στον κουβα με το αλευρι και την μαγια και ολα τα αλλα υλικα μαζί στην λεκάνη του μίξερ με τον γάντζο και τα ανακατευουμε κα λα τουλαχιστον για 5 λεπτα.
- Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 45 -50 λεπτά, εγω το βαζω στον φουρνο μου στους 50 βαθμους σκεπασμενο με μια σακουλα για να μεινει υγρο το ζυμαρι και να μην ξεραθει.
- Σε μια φορμα 28αρα με στεφανι βαζουμε στον πατο λαδοκολα. Μετα πασπαλιζω λιγο αλευρι στον παγκο εργασιας και μοιράζω το ζυμαρι σε 3 μέρη.
- Ανοιγω το ενα μερος απο τη ζυμη σε 24Χ34 ποντους και κοβουμε 6 λωριδες τη μια σε 4 εκατοστα τις τυλιγουμε μια μια σε ενα μικρο ρολλο και τις βαζουμε στην φορμα βλεπετε φωτο. Ανοιγουμε ενα φυλλο στη διαμετρο της φορμας και το κοβουμε σε 6 τριγωνα κοματια. Χαραζουμε 3 - 4 φορες το φυλλο αλλα οχι να κοπει μεχρι κατω. Τυλιγουμε το φυλο σαν κρουασαν και το βαζουμε αναμεσα στα ρολακια.
- Με την αλλη ζυμη κανουμε δυο κορδονια και τα ενωνουμε το ενα με το αλλο και τα κανουμε ενα κορδονι. Το βαζουμε στην μεση της φορμας. Αφηνουμε σκεπασμενο με μια πετσετα για 30-50 λεπτα να φουσκωσει καλα.
- Με ενα μαλακο πλαστικο πινελο για να μην τρυπα τη ζυμη αλοιφουμε με κροκο αυγου, πασπαλιζουμε με αμυγδαλο η σουσαμι και στο διαστημα αυτό, αναβω τον φουρνο στους 180 βαθμους βαθμους. Το ψήνω περίπου 45 λεπτα.
- Στολιζουμε με αμυγδαλοπαστα, αν θελουμε , ωραια τρυανταφυλλα η κρινα η οτι αλλο λουλουδι θελετε.
Αν δεν έχουμε μεγάλη φόρμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 μικρες φόρμες και ετσι θα εχουμε δυο τσουρεκια αλλα οχι τοσο μεγαλα.
Το σχεδιο ειναι απο το σαιτ της valentina zurkan-becker
Καλό Πάσχα με υγεία!