Τορτελίνι γεμισμένα με ανθότυρο και δυόσμο
Για τη ζύμη
- 600γρ αλεύρι κατά προτίμηση σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά
- λίγο νερό (θερμοκρασία περιβάλλοντος)
Για τη γέμιση
- 400γρ περίπου ανθότυρο
- 2 αυγά
- δυόσμο ξερό ή φρέσκο κατά βούληση
- Σε μια λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και σπάμε τ΄αυγά. Παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τ΄αυγά, στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε ζύμη λίγο σφιχτή και με υφή μεταξιού (περίπου 10 λεπτά με το χέρι). Η ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται απ το μέγεθος των αυγών και την ποιότητα του αλευριού. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη για να μη στεγνώσει.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά.
- Παίρνουμε μικρή ποσότητα ζυμαριού και ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια, πάχους περίπου 1.5χιλιοστού. Μ΄ένα ποτήρι κόβουμε δίσκους ζύμης. Στο κέντρο κάθε δίσκου τοποθετούμε μικρή ποσότητα απ τη γέμιση, αλείφουμε περιμετρικά το ζυμάρι με νερό και κλείνουμε δίνοντας σχήμα μισοφέγγαρου. ΄Επειτα ενώνουμε τις δυο μύτες του μισοφέγγαρου απ την πλευρά την ίσια.
- Τοποθετούμε τα τορτελίνι σε δίσκο στρωμένο με λαδόκολλα αλευρωμένη που να μην ακουμπάνε μεταξύ τους. Σε αυτή τη φάση μπορούμε όπως είναι με το δίσκο να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν κι αφού παγώσουν μπορούμε να τα βάλουμε όλα μαζί σε σακούλα τροφίμων μέσα στην κατάψυξη και να έχουμε σπιτικά ζυμαρικά όποτε τα θέλουμε.
- Βράζουμε νερό που έχουμε προσθέσει αλάτι. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και καπακώνουμε την κατσαρόλα μέχρι να ξεκινήσει πάλι ο βρασμός. Μόλις ξεκινήσουν να βράζουν τα τορτελίνι με μια κουτάλα τα σπρώχνουμε κάτω απ την επιφάνεια του νερού επειδή έχουν την ιδιότητα να επιπλέουν. Θέλουν περίπου 8 λεπτά βράσιμο. Σουρώνουμε και σερβίρουμε με τη σάλτσα που προτιμούμε.
- Η αυθεντική ιταλική βασική συνταγή για ζυμαρικά με αυγά φτιάχνεται με 1 αυγό ανά 100γρ αλεύρι χωρίς νερό. Όμως επειδή μου μύριζαν κάπως τα πολλά αυγά τα αντικατέστησα με το νερό.
- Με τη ζύμη αυτή μπορείτε να φτιάξετε ζυμαρικά διάφορα, φιογκάκια, λαζάνια, ταλιατέλες κλπ.
- Αλάτι δεν προσθέτω στη ζύμη επειδή έχει το νερό που βράζουν αλλά και η σάλτσα που προσθέτουμε. Καλή επιτυχία!