Τσουρέκι Πασχαλινό Αρνάκι
- Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια,
- 1 μαγιά,
- 1 κ.σ. ζάχαρη,
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη,
- 100ml ζεστό γάλα,
- 80 γρ. βούτυρο ή βιτάμ,
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο,
- 1 κ.γλ. αλάτι.
- Για τη γέμιση:
- μερέντα
- Γλάσο:(προαιρετικά)
- 1 1/2 με 2 φλ. άχνη,
- 2-3 κ.σ. γάλα.
- Η απλά πασπαλίζουμε με καρύδα.
- Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε την μαγιά με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν.
- Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, την άχνη και το αυγό, ανακατεύουμε να ενωθούν, προσθέτουμε το ζεστό μείγμα γάλακτος και ζυμώνουμε μαλακή ζύμη.
- Σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος 1 ώρα ή περισσότερο μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη μας.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο φύλλο, αφού έχουμε αφήσει στην άκρη ζυμαράκι για το κεφάλι και τα ποδαράκια, συνολικά 4 μικρές μπαλίτσες για τα πόδια και μια μεγαλύτερη για το κεφάλι, (δείτε αναλυτικά την μεγάλη φωτό).
- Αλείφουμε με αρκετή ποσότητα μερέντας, τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό, κόβουμε σε φέτες 3 εκ.
- Ξεκινάμε με το κεφαλάκι του αρνιού,τακτοποιούμε τις φέτες να δώσουμε το σχήμα στο αρνάκι μας ,τέλος κολλάμε με λίγο νεράκι τα ποδαράκια του.
- Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε λίγο να σχηματιστούν τα δάχτυλα και στο κεφαλάκι του για να σχηματίσουμε το στόμα.
- Βάζουμε 1 σταγόνα σοκολάτας ή μια ξανθιά σταφίδα για μάτι.Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ακόμη.
- Ψήνουμε στους 180ο για 30 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο μας. Χτυπάμε άχνη και γάλα, περιχύνουμε το χλιαρό τσουρέκι ή πασπαλίζουμε με καρύδα.