Τσουρέκια γιορτινά
- 5 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις,
- 1/8 κουταλάκι σαφράν ή 3 σταγόνες κίτρινο χρώμα,
- 1/2 φλ. ζεστό γάλα,
- 1/2 φλ. ζεστό νερό,
- 1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη,
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά,
- 2 αυγά χτυπημένα,
- 1 κουτ. γλ. αλάτι,
- 1/4 φλ.βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου,
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1/4 φλ. ψιλοκομμένο αμύγδαλο.
Γλάσο:
- 1 φλ. άχνη,
- 1 με 2 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό.
Διακόσμηση:
- φιλέ αμύγδαλο,καραμελίτσες-ζελεδάκια,πράσινα και κόκκινα κεράσια γλασέ.
- Ρίχνουμε το τριμμένο σαφράν στο ζεστό γάλα ή το χρώμα να διαλυθεί. Στο ζεστό νερό διαλύουμε τις μαγιές. Ανακατεύουμε το μείγμα σαφράν- γάλα, ή χρώμα-γάλα, κρυσταλλική ζάχαρη, αλάτι, αυγά, βούτυρο και 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει χυλός. Ρίχνουμε ξύσμα, ψιλοκομμένο αμύγδαλο και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου. Βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ,σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη μας, την κόβουμε το ένα τρίτο της ζύμης, πλάθουμε μπαστουνάκια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα, ενώνουμε τις δύο άκρες σε στεφανάκι. Το ίδιο κάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη μας, σχηματίζουμε δεύτερο στεφανάκι, πασπαλίζουμε με τα φιλέ αμυγδάλου, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά ακόμη.
- Ψήνουμε στους 200β. για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως τα τσουρέκια μας και φτιάχνουμε το γλάσο.
- Χτυπάμε άχνη με γάλα ή νερό σε πηχτό γλάσο. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι απάνω στο πρώτο στεφανάκι-τσουρέκι, το βάζουμε σε πιατέλα, απάνω βάζουμε το δεύτερο και μικρότερο τσουρεκάκι-στεφάνι, περιχύνουμε με το γλάσο και διακοσμούμε με τα κερασάκια ή τα ζελεδάκια, βάζουμε ένα κεράκι στο κέντρο του τσουρεκιού
Είναι πολύ ωραίο για να στολίσετε το γιορτινό σας τραπέζι ή για δωράκι σε δικούς σας,αγαπημένους ανθρώπους.