Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Buy fake Canadian banknotes
scottbowerss032 6.8.2022 10:20
Απ:Μέτρημα υλικών
Hlianna 13.7.2022 23:24
Απ:Συνταγές light
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:20
Απ:Σχολιάζουμε στον κατάλληλο χώρο!
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:13
Απ:Φωτογραφίες στα σχόλια των συνταγών μας ( Ν...
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:12
Απ:χρηστες κ συνταγες τους
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:11
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
jiuer7845 7.8.2021 13:03
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
jiuer7845 7.8.2021 13:00
Απ:Ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα!
M_nis27 8.3.2021 19:44
Απ:Μέτρημα υλικών
M_nis27 8.3.2021 19:20
Απ:Πως να κάνω μια τούρτα?
abhikhurana 22.7.2020 4:51
Απ:Αφιερώνω
mihirmane 5.6.2020 6:36
Απ:Mικρές και σύντομες συνταγές
M_nis27 26.3.2020 0:48
Απ:Γιορτή !
M_nis27 26.3.2020 0:44
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
M_nis27 26.3.2020 0:21
Απ:Mικρές και σύντομες συνταγές
M_nis27 16.3.2020 17:29
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
M_nis27 16.3.2020 16:58
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
M_nis27 16.3.2020 10:07
Απ:Να σας γνωρίσω τον Κύριο;
Bianka 1.1.2020 21:45
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Tσουρέκια πασχαλινά

recipe image
Προστέθηκε απόΜυρτώ Δρίβα, Παρασκευή, 26 Απρίλιος 2013
none
Περιγραφή

Αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια για το Πάσχα και όχι μόνο!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
2 τσουρέκια
  •    70γρ βούτυρο φρέσκο
  •    200γρ γάλα (μπορεί να είναι ελαφρύ ή πλήρες)
  •    200γρ ζάχαρη
  •    40γρ μαγιά
  •    3 αυγά συν 1 για το αυγούλωμα
  •    1/2 κουτ.γλ. μαστιχα κοπανισμενη
  •    1/2 κουτ.γλ. μαχλέπι κοπανισμενο
  •    4-5 σποράκια κακουλέ (ανοίγουμε τα σποράκια, παίρνουμε τους σπόρους που περιέχουν και τους κοπανάμε)
  •    ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  •    1/2 κουτ.γλ αλάτι
  •    650γρ αλεύρι δυνατό ή κατάλληλο για τσουρέκια
Οδηγίες
  1. Σε μια λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι με τα μυρωδικά (μαχλεπι, μαστιχα, κακουλε, ξυσμα και το αλατι) και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε τη μαγια. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο. Πρέπει να ελέγχουμε διαρκώς τη θερμοκρασία για να μην κάψει! Πρέπει να είναι χλιαρό!!!
  3. Ρίχνουμε όλο το υγρό περιεχόμενο του κατσαρολιού στη λακουβίτσα που έχουμε κάνει στο αλεύρι με τη μαγια. Με το χέρι μας λιώνουμε τη μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να επιτύχουμε σκληρό ζυμάρι (περίπου 5 λεπτά). Έπειτα προσθέτουμε τ΄αυγά (που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και ζυμώνουμε. Στην αρχή το ζυμάρι φαίνεται "κομμένο" και με γρουμπούλια και δίνει την εντύπωση πως χρειάζεται κι αλλο αλεύρι! Μη σας ξεγελάσει όμως και προσθέσετε αλεύρι! Θέλει αρκετή ώρα ζύμωμα, περίπου 20-25 λεπτά για την συγκεκριμένη δόση μέχρι να πετύχουμε ζύμη λεία, κορδονάτη και κολλώδης, ομογενοποιημένη χωρίς γρουμπούλια.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει (ο χρόνος εξαρτάται απ τη θερμοκρασία περιβάλλοντος) αλευρώνουμε τον πάγκο μας και τα χέρια μας και χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο. Κάθε ζυμάρι το χωρίζουμε στα τρία και φτιάχνουμε τρια κορδόνια τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα! Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με στρωμένη λαδόκολα και αφήνουμε τα τσουρέκια σε σημείο που να μην υπάρχει ρεύμα αέρος. Δεν πρέπει να παραφουσκώσουν διότι πρέπει να υπάρχει περιθώριο φουσκώματος και μέσα στο φούρνο στην αρχή του ψησίματος. Αν τα αφήσουμε να παραφουσκώσουν τότε βάζοντάς τα στο φούρνο αυτά θα κάτσουν και θα γίνουν σα λαγάνες! Οπότε ελέγχουμε τα τσουρέκια μέχρι να φουσκώσουν όχι όμως να διπλασιαστούν και τα αλείφουμε με αυγό προσεχτικά να μην τα πιέσουμε!
  5. Φουρνίζουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Δε θέλουν περισσότερο χρόνο ψήσιμο, το τσουρέκι μόλις ψηθεί το αφήνουμε στη λαμαρίνα να κρυώσει και κατα τη διάρκεια του κρυώματος αυτό ωριμάζει. Αν το αφήσουμε περισσότερη ώρα θα στεγνώσει.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Για να επιτύχουμε κορδονάτα και σαν βαμβάκι αφράτα τσουρέκια έχει πολύ μεγάλη σημασία το αλεύρι να είναι κατάλληλο για τσουρέκια (σκληρό) και το πολύ καλό ζύμωμα! Προσοχή επίσης στο δεύτερο φούσκωμα, να μην παραφουσκώσουν! Στο πρώτο φούσκωμα, αν βιαζόμαστε, τοποθετούμε τη λεκάνη με το ζυμάρι μας πάνω σε μια λεκάνη με ζεστό νερό. Καλή επιτυχία!

Σχόλια
Μεταφορά στην κορυφή